Argentijns gezelschap zet artistiek onderzoek om in beeldende theatervoorstelling over dood


In Adonde van los Muertos – Lado A (Waar de doden naar toegaan – Kant A) staat één onderwerp centraal: de dood. Om precies te zijn de dood in het theater. Grupo Krapp (Argentinië) vroeg tien kunstenaars om hun kijk te geven op deze kwestie. Van 19 tot en met 26 april touren zij metAdonde van Los Muertos – Lado A langs vier theaters ( 3 in Nederland en 1 in Vlaanderen).

DSC_5521a-faccundo Jalil kopie
De leden van het gezelschap van Grupo Krapp zijn dansers, acteurs en muzikanten die sinds 2000 samenwerken. Hun werk stond op festivals in Latijns-Amerika, Europa en de Verenigde Staten. Krapp gaf ook workshops en nam deel aan residenties aan de Universiteit van Austin (Texas -USA) , ADF (Durhaim -USA) ,Colgate University (New York – USA), Ann Arbor (Michigan – USA).

Artistiek onderzoek naar de dood 
Grupo Krapp ondervroeg voor de voorstelling Adonde van Los Muertos – Lado A onder meer kunstenaars uit de Argentijns theaterwereld als Federico Leon, Mariano Pensotti, Rafael Spregelburd, Diana Szeinblum en Lola Arias. Ook betrokken ze Europese namen als Stefan Kaegi van Rimini Protokoll.

Adonde van Los Muertos – Lado A is een voorstelling met krachtige beelden, die nu en dan associaties oproept met het werk van Pina Bausch, de keizerin van het Tanztheater. Maar ook met Becketts absurde theater, en een vleugje Shakespeare – Hamlets monoloog To be or not to be toonde ook de onmogelijkheid om het existentiële raadsel van de dood (en daarmee het leven) te begrijpen.

 “This experimental group, consisting of actors, dancers and musicians, is an endearing, excellent collective.” – the New York Times

Adonde van los muertos – Lado A onderdeel van Get Lost
Adonde van Los Muertos – Lado A is onderdeel van de serie Get Lost. Get Lost brengt voor de vierde keer bijzondere theater- en dansproducties uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika naar Nederland. Curator van het project Frie Leysen, die in 2014 de Erasmusprijs won, selecteerde de voorstellingen op basis van hun vernieuwende karakter. Doel? De Nederlandse toeschouwer nieuwe (theater)ervaringen brengen. En zoals zij zelf zegt: “Als je de ramen en de deuren dichthoudt, gaat het stinken in je huis. Daarom moet de wind erdoor waaien.”

Speellijst 2016
19 apr Brugge, Cultuurcentrum
21 apr Amsterdam, Stadsschouwburg
22 apr Utrecht, Stadsschouwburg
26 apr Heerlen, Parkstad Limburg Theaters

www.getlost-theater.nl

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *