Boquete en het hoogste punt van Panama.


¡Hola amigo’s!

Terminé el curso español y estoy practicando mucho con los Tico’s. Aprendo la idioma muy rápido aquí y puedo asesorar todos quien quieren aprender español para hacer un curso en un país donde se hablan español. 

Mijn laatste cursusweek was in Boquete, inmiddels een bekende plaats voor de gemiddelde Nederlander. Ikzelf ben van mening dat ongelukken, hoe naar ook, overal kunnen gebeuren en dat je je leven daar niet door moet laten sturen. Alle “adviezen” van familie en vrienden om niet naar deze ‘gevaarlijke’ plek te gaan heb ik daarom ook naast mij neergelegd. Gelukkig maar, want het is echt prachtig in en om Boquete! Ik had het voor geen goud willen missen. De natuur en de omgeving is echt prachtig, Boquete ligt naast Volcan Barú in een zeer bosrijk gebied. Het stadje is redelijk ontwikkeld voor Panamese maatstaven omdat er een hele kolonie Amerikaanse gepensioneerden woont.

schoolbus panamaDe reis van Bocas del Toro naar Boquete was echt fantastisch. Ik reis liever met openbaar vervoer dan met de toeristenshuttles. Het scheelt de helft in geld en het draagt veel meer bij aan de beleving van het land. Ook raak je nog eens aan de praat met locals. De busreis was schitterend omdat het landschap adembenemend mooi was. Helaas was de chauffeur erg trots op de airco en dat liet hij merken door hem voluit te laten koelen. De ijsbloemen stonden bijna op de ramen. De bus van David naar Boquete was een oude schoolbus, gemaakt voor (je raad het nooit) Panamese kindertjes. Die zijn geen 2 meter. Normaal gesproken geen probleem, ik pas me wel aan door dwars te gaan zitten. Maar nu kon dat niet, want het was spitsuur en ze wilden zoveel mogelijk mensen tegelijk vervoeren. Gezellig knuffelend met 34 graden en 120% luchtvochtigheidsgraad gingen we op pad. Iedereen zwetend als een otter. Na een half uur begon het te regenen en moesten de ramen dicht. Zelfde verhaal dus, maar nu zonder ventilatie of airco. In de buurt van Boquete moesten er steeds mensen uit (en ook weer in!) en dat was een groot feest van over elkaar heen klimmende mensen. Ik heb elke minuut genoten van de trip, en het Duitse stel dat achter mij continue zat te klagen maakte het alleen maar mooier! Volgende keer ga ik zeker weer met het openbaar vervoer.

GastgezinMijn gastgezin in Boquete was weer geweldig. Zo verschrikkelijk aardig en gastvrij en gelukkig weer met kinderen die me van alles wilden leren. Als je de kans hebt om bij een gastgezin te verblijven, zeker doen. Op een avond begon Miriam, de gastvrouw, ineens te vertellen over de verdwijning van Lisanne en Kris. Ik wist wel dat ze ook iets geboekt hadden via Spanish at Locations, maar ze bleken dus bij Miriam in huis te verblijven totdat ze niet meer terug kwamen. Het was een erg heftig verhaal en Miriam is voor het leven getekend, alsof ze haar eigen kinderen verloren was zei ze. Het verhaal was nogal anders dan wat alle journalisten in Nederland er van hebben gemaakt. Minder spectaculair en sappig, maar 10 keer zo heftig. In Panama is nogal wat onvrede over de uitgebreide zoektocht omdat er jaarlijks heel veel Panamese kinderen verdwijnen waar niemand zich druk om maakt. Het gekke is ook dat geen buitenlander van het hele verhaal af weet, echt alleen de Nederlanders en de Panamezen kennen het.

Volcan BaruAlles in het gastgezin ging weer in het Spaans en dat ging erg goed. Zo snel kan het dus gaan het dus als je een cursus doet in een Spaans talig land! Op vrijdag kwamen er een aantal bekenden van de andere leslocaties naar Boquete om Volcan Barú te beklimmen. De wandeling is nogal wat, beginnen om 12 uur ‘s nachts en dan 6 uur omhoog lopen. De zonsopkomst vanaf het hoogste punt van Panama was werkelijk fantastisch, net als de sterrenhemel tijdens het lopen. Vanaf het topje zie je zowel de Pacific als de Caribean. We gingen met 11 man de berg op en iedereen heeft de top gehaald. Voor mij was de laatste 1,5 uur echt bikkelen omdat ik heel veel last had van hoofdpijn. Schijnt bij het snelle hoogteverschil te horen. Ik was al lang blij dat het braken, diaree en flauw vallen waar ze voor gewaarschuwd hadden uit bleef. De terugweg die 5 uur zou moeten duren begon heerlijk. Zonnetje, lekker temperatuurtje en even geen gevoel van vermoeidheid. Ongeveer op de helft begon het echter te regenen. En niet zomaar regen, nee regen die de temperatuur binnen een paar minuten 15 graden liet dalen en het pad veranderde in een snel stromende beek. En wat denk ik op zo’n moment? Jaaa, avontuur! Alle types weer horen bij het land en zonder regen geen regenwoud. Geen regenjas of poncho was tegen deze bui, die de rest van de dag duurde, opgewassen. Iedereen was tot op het ondergoed nat en behoorlijk koud. En toch zag ik alleen maar gelukkige en trotse gezichten om me heen: top gehaald en iedereen weer veilig thuis.

Work with NatureNa Boquete ben ik gelijk op weg gegaan naar San José om eindelijk actief voor stichting Work with Nature te kunnen beginnen. Ik mag beginnen met bouwen aan een lokale onderneming met een lokaal netwerk. Daarover volgende week meer!

¡Hasta pronto amigos!

Hola! ik ben Martin Havik, geboren in 1982 in de Beemster. Ik heb inmiddels aardig wat rondgereisd en de allermooiste bestemming vindt ik het tropisch regenwoud. Vandaar ook dat ik me verbonden heb aan stichting Work with Nature. Deze stichting zet zich in voor behoud van een belangrijk stuk regenwoud in Costa Rica en het faciliteren van onderzoek in dit gebied. Van 18 september tot 15 december ben ik in Costa Rica te vinden en van die reis zal ik hier op de Cafe Cultura website verslag doen. Mijn doelen voor de reis? De Spaanse taal onder de knie krijgen, 30 hectare regenwoud aankopen namens de stichting, de bouwplannen voor het onderzoekscentrum op locatie voorbereiden en zoveel mogelijk referentieprojecten bezoeken om alvast zoveel mogelijk te leren van de ervaring van anderen. Oja, en uiteraard maximaal genieten van de cultuur en het prachtige land!

3 thoughts on “Boquete en het hoogste punt van Panama.

  1. Hoi Martin, wat een leuk avontuur weer! Ben benieuwd wat je nu allemaal in Costa Rica kan gaan doen! Veel succes daarmee! Groet, petra

  2. Weer zo’n prachtig verhaal van mn stoere ondernemende broer :) gister heeft de hele familie mee kunnen genieten van een skype moment. Ik heb iedereen laten kletsen en zelf alleen maar naar die stralende snoet gekeken aan de andere kant van het skype scherm :)
    X

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *