Lekker doen waar je zin in hebt in Cabo Polonio


Mocht een reis naar Uruguay op je verlanglijstje staan, dan moet je zeker een bezoek brengen aan ‘Cabo Polonio’, een van de meest bijzondere plaatsjes aan de Uruguyaanse Atlantische kust. Uruguay is in de Zuid-Amerikaanse zomer dé strandbestemming bij uitstek voor bewoners van ‘el cono sur’.  Elk jaar worden in december en januari de balnearios (zoals de kustplaatsen in Uruguay worden genoemd) druk bezocht door vakantiegangers uit onder andere Buenos Aires, Rosario, Córdoba, Asunción en Curitiba. Daarnaast verruilt een groot deel van de ‘Montevideanos’ in de zomermaanden de stad voor de stranden in het oosten van het land.

De grootste en populairste balneario van Uruguyay is Punta del Este. Punta is het beste te vergelijken met de Zuid-Amerikaanse versie van St. Tropez. Hier vind je dan ook alles wat je van een St. Tropez-achtige badplaats mag verwachten; een bruisend nachtleven, internationale hotelketens, casino’s, volle stranden, enorme villa’s, dure jachten en forse prijzen. In Punta del Este kun je je, als je budget het toelaat, natuurlijk uitstekend vermaken voor een aantal dagen, maar de slogan ‘Uruguay natural’ , waarmee het Uruguyaanse Verkeersbureau momenteel reclame maakt, gaat hier niet bepaald op.

Voor een natuurlijke beleving van de Uruguyaanse kust moet je toch echt in Rocha zijn. Dit aan Brazilië grenzende departement staat bekend om de ongerepte natuur, de kilometers lange zandstranden, de relaxte sfeer en de beste strandfeesten. Je vindt er leuke plaatsjes als Aguas Dulces en Valizas, die veelal bestaan uit direct aan het strand gelegen ‘cabañas’, kleine straatjes en zanderige paadjes. Gedurende de dag wordt er gesurfd en geluiererd op het strand. In de avond geniet men van live muziek in de strandbarretjes, of struint men de marktjes af op zoek naar leuke ‘artesania’. Het is tekenend voor deze regio, die jarenlang niets anders dan dit soort ‘low profile’ toerisme aanbood.
Maar ook in Rocha is er imiddels voor elk wat wils. Zo komen er veel jongeren, die om uiteenlopende redenen niet naar Punta del Este willen of kunnen, tegenwoordig massaal naar Punta del Diablo. In de zomer zijn er in het uit zijn voegen barstende dorpje onder andere concerten, surfwedstrijden en wordt er tot diep in de nacht gefeest. Punta del Diablo is inmiddels zelfs zo populair, dat de infrastructuur van het dorp de toestroom van vakantiegangers niet meer aan kan. Dit resulteert in vaststaand verkeer, de stroom die om de haverklap uitvalt en een drukte die je het beste kunt vergelijken met popfestival Lowlands. Maar de gezelligheid is er niet minder om. Als je op zoek bent naar een goed en groot feest, dan moet je zeker een paar dagen in Punta del Diablo doorbrengen.

Een van de meest bijzondere plekken in Rocha is zonder twijfel het nationale park Cabo Polonio. De cabo (Spaans voor kaap) dankt zijn naam aan het vergaan van het Spaanse fregat ‘El Polonio’ in 1776. Meer dan 100 jaar later, in 1881, werd er een vuurtoren gebouwd als referentiepunt voor de zeevaarders op weg naar Montevideo.

Deze vuurtoren is nog steeds het belangrijkste bouwwerk van het kleine plaatsje dat rond het baken is ontstaan. Doordat Cabo Polonio jarenlang alleen te voet bereikbaar was, ontwikkelde het zich in de jaren 60 tot een toevluchtsoord voor hippies. De hippie sfeer is er altijd behouden gebleven, mede doordat er nog altijd geen verharde wegen zijn naar het dorpje. Het in Cabo Polonio komen, is dan ook al een hele belevenis op zich. Je kunt er voor kiezen om de tocht lopend te maken vanuit Valizas, maar daar moet je wel in zeer goede conditie voor zijn, gezien de zware omstandigheden die je tijdens de wandeling te wachten staan.

]De meest populaire manier om in Cabo Polonio te komen is de ‘camión’. Op kilometerpunt 209 aan de route 9 (richting El Chuy) vind je op een geïmproviseerde parkeerplaats een aantal enorme trucks, die je misschien eerder zou verwachten in de Sahara. Deze dieselslurpende kamelen, die achterin omgebouwde bak plaats bieden aan zo’n 25 mensen, brengen je al schommelend door het uitgestrekte duinlandschap naar de cabo.

Het laatste deel van de korte maar bijzonder leuke reis rijdt de camión over het strand en zie je de her en der gebouwde hutjes, huisjes en strandtentjes dichterbij komen. Bij aankomst zul je meteen merken dat Cabo Polonio een bijzonder plaatsje is. Er zijn geen wegen, maar alleen zandpaden, overal staan kleine hutjes die eigenhandig gebouwd zijn en de bewoners doen gewoon lekker waar ze zelf zin in hebben.

De grootste groep bewoners van de kaap bestaat overigens niet uit mensen, maar uit een enorme kolonie zeeleeuwen. Je zult ze snel genoeg vinden, want naast de enorme herrie die ze maken, verspreiden ze ook een geur die door de meeste mensen niet als erg aantrekkelijk zal worden ervaren. Maar maak je geen zorgen, je kunt gewoon genieten van de twee heerlijke stranden aan beide kanten van de kaap. De zeeleeuwen wonen, liggen, luieren en spelen namelijk vooral op en rond de koelere rotsen op de punt van de kaap. Zo lang de vakantiegangers dit ook kunnen respecteren en niet te dichtbij het territorium van de zeeleeuwen komen, is er dus niets aan de hand.

Als de avond valt in Cabo Polonio is het er misschien wel het mooist. Doordat er geen straatverlichting is, en er in de wijde omtrek geen steden zijn, heb je bij helder weer een indrukwekkend uitzicht op de sterrenhemel. Maar ook als je op zoek bent naar een feestje kom je in dit dorpje zeker wel aan je trekken. Ondanks het feit dat de meeste huisjes geen elektriciteit hebben, is er ook ‘s avonds van alles te doen hier. Zorg wel dat je altijd een zaklamp bij je hebt om heelhuids bij de leuke barretjes en het openlucht theater te komen! Heb je zin om Cabo Polonio te bezoeken en wil je meer weten? Stel gerust je vragen door op het artikel te reageren!

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

3 thoughts on “Lekker doen waar je zin in hebt in Cabo Polonio

  1. Hoi Café Cultura, leuk stukje over Cabo Polonio. Ik ga in december naar o.a. Uruguay en wil er graag gaan kijken. Is het nodig om van te voren een slaapplaats te regelen?

    Groeten! Frits

  2. Hoi Frits, als je in het zomerseizoen naar Cabo Polonio gaat is het wel aan te raden om van tevoren wat te reserveren, het aantal beschikbare ‘bedden’ is namelijk vrij beperkt. Je kunt er van alles huren, strandhutjes, huisjes en er is ook een klein hotel. Op http://www.cabopolonio.com/alquileresx.htm kun je een lijst vinden met beschikbare accommodaties. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *