Che, geef mij mijn curry, mijn chimichurri


Nu gaat de allesverzengende zon onder, achter de horizon mijlenver bij hen vandaan. De Gauchos blijven achter in de schemer, uitkijkend over de droge, wijde pampa en maken het vuur aan.

Nog geen kwartier later siddert het vlees op het smeulende vuur. De mannen weten dat het tijd is de saus te gaan maken die hun vlees zoveel meer pit geeft. ‘Jimmy, begin met de curry’, roepen ze in koor.

De chimichurri is een saus die typisch is voor Argentinië en Uruguay, maar ook zeker veel gegeten wordt in andere Spaans-Amerikaanse landen. Waarschijnlijk is het uitgevonden door de cowboys of gauchos die de saus maakten van verse kruiden. Later kreeg deze saus naast een naam, ook nog een andere receptuur, want de allereerste chimichurri leek meer op een mintsaus. Nu zijn de basisingrediënten olijfolie, azijn, rode peper, zout en kruiden als oregano, peterselie, tijm of basilicum. Naar smaak wordt daar ook nog ui, knoflook, laurier en mosterdpoeder aan toegevoegd.

Over de afkomst van de naam wordt veel gespeculeerd. Zo zou de naam ontstaan zijn uit het Baskische woord ‘tximitxurri’. Dit woord betekent dat je verschillende dingen in onbepaalde volgorde met elkaar mengt. Andere verhalen vertellen dat de saus haar naam dankt aan een zekere Jimmy McCurry. Dit zou een Ier of Engelsman zijn geweest die ofwel deel nam in de Argentijnse Onafhankelijkheidsoorlog ofwel in vlees handelde. In ieder geval zou McCurry de saus hebben uitgevonden. Maar, het meest aparte verhaal speelt zich af in de 19de eeuw. Britse soldaten dringen de Rio de la Plata regio binnen en worden gevangen genomen. Ze horen woorden in het Spaans en in de inheemse taal en mixen dat met het Engels. Hun eten willen ze het liefst met saus geserveerd zien en roepen dan: “Che-mi-curry’ (Che, geef me mijn curry).

Chimichurri is heerlijk bij een gegrilde steak en andere vleesgerechten, maar complementeert ook je visgerechten en zelfs groentes. Dus, maak het nu zelf door (enkele van) bovenstaande ingrediënten bij elkaar te mengen in onbepaalde volgorde of koop het kant en klaar in de winkel van Café Cultura.

Chimichurri

Voor € 3,50 in de winkel van Café Cultura

[frame align=”left”][/frame]

¡Hola! Mijn naam is Vera ter Beest en ik ben de eigenaresse van Verita’s Tekst- en Vertaalservice. Ik heb Spaanse taal en cultuur met specialisatie letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Tot op de dag van vandaag oefenen taal en tekst een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij uit. Ik absorbeer iedere klank, ieder woord en droom van citaten en alinea’s vol tekst. Verita’s Tekst- en Vertaalservice streeft naar duidelijke communicatie en krachtige, heldere zinnen. Ze levert allerlei soorten teksten in het Nederlands, Spaans en Engels. Daarnaast biedt ze ook vertalingen en tolkdiensten Spaans - Nederlands, Spaans- Engels en Engels – Nederlands.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *