Easy access rockgroep Fito y los Fitipaldis


[frame align=”left”]
Fito & Fitipaldis

Fito & Fitipaldis

[/frame]Fito Cabrales, voormalig zanger van de Spaanse rock formatie Los Platero y tú verliet deze redelijk succesvolle groep in 1998 op zoek naar een nieuw geluid. Cabrales richtte zijn eigen groep op die hij Fito y los Fitipaldis noemde. Met deze nieuwe groep creëert Fito een geluid waarin stijlen zoals pop, swing, flamenco, rock en latin jazz worden gecombineerd. Het eerste album van Fito y los Fitipaldis A Puerta Cerrada (Achter gesloten deuren) kwam uit in 1998 en werd gevolgd door Los sueños locos (De gekke dromen) in 2001.

Het derde album van de groep Lo más lejos a tu lado (Het verste weg aan jouw zijde) behaalde groot succes en bereikte de tweede plaats van de Spaanse album charts, waarmee de verkoopverwachtingen ver werden overtroffen. Fito toerde na dit album door Spanje en Latijns-Amerika en speelde op enkele van de belangrijkste pop podia van de Spaanstalige wereld.


In 2006 kwam het album Por la boca vive el pez (De vis leeft voor de mond) uit. Hiermee werd Fito y los Fitipaldis één van Spanje’s meest populaire artiesten. De nieuwe status van Fito y los Fitipaldis werd herbevestigd door een gezamenlijk album met Andrés Calamaro, één van de grootste Spaanstalige rockartiesten aller tijden. Op hun live plaat 2 son multitud (2 zijn een menigte), opgenomen tijdens verschillende concerten in Madrid en Barcelona, spelen ze samen de grootste hits van elkaar en enkele klassiekers van de Spaanstalige rockmuziek.

Het succes van Fito y los Fitipaldis ligt volgens Cabrales zelf in de complex-vrije manier van tekstschrijven. ‘’Ik wil dat iedereen de liedjes op zijn eigen manier kan interpreteren. Het zijn immers maar liedjes. Zo veel werk, zo veel denkwerk en kopzorgen, maar uiteindelijk zijn het maar liedjes’’, aldus Fito.

De laatste plaat van Fito y los Fitipaldis is uit 2009. Bekijk hier de titelsong van Antes de cuente diez (Voordat er tot tien is geteld) en oordeel zelf over de toegankelijkheid van de liedjes.

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *