El Hombre de al lado


[frame align=”left”]
El Hombre de al lado

El Hombre de al lado

[/frame] Wat zou jij doen als de perfectie van je droomhuis wordt verstoord door een nieuwe buurman die met aller geweld een raam in zijn huis wil maken dat uitkijkt op jouw woonkamer? En wat zou je doen als er in jouw huis geen enkel raam is dat direct zonlicht toelaat en de enige oplossing een raam maken is dat uitkijkt op de enorme glazen pui van je buurman?

Het staat als een paal boven water dat deze situatie kan uitdraaien op een flinke burenruzie en dat is ook precies waar je denkt dat ‘’El Hombre de al Lado’’ (de Man van hiernaast) over gaat na het lezen van de synopsis. Maar als je de film eenmaal bekijkt merk je dat El Hombre de al Lado eigenlijk gaat over het feit dat een simpele muur twee werelden van elkaar scheidt.
Aan de ene kant van de muur vinden we de verfijnde Leonardo (Rafael Spregelburd), een succesvolle ontwerper die met zijn familie in een huis van Le Corbusier woont. In de kleine flat aan de andere kant woont Víctor (Daniel Aráoz), een ruige, vulgaire en intimiderende verkoper van tweedehands auto’s.

De werelden van Víctor en Leonardo bestaan volledig los van elkaar tot het moment dat Víctor besluit een gat in de muur te maken, maar zodra de twee buren elkaar voor het eerst in de ogen kijken wordt duidelijk dat hun levens zich niet meer gescheiden van elkaar zullen afspelen. De twee werelden waarin ze naast elkaar in leefden zijn zojuist één geworden.

Deze productie van Mariano Cohn en Gastón Duprat die naast de regie ook samen het script voor rekening namen geeft op een dramatische en zwartkomische manier aan hoe groot het sociale verschil kan zijn aan beide kanten van een muur in een Latijns-Amerikaanse metropool als Buenos Aires. In 2010 won el Hombre de al Lado op het Sundance Festival de prijs voor beste camerawerk in de categorie World Cinema . In hetzelfde jaar werd de film genomineerd voor een Goya voor de beste Spaans-Amerikaanse film. Hieronder vind je de trailer van deze interessante en buitengewone film.

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

One thought on “El Hombre de al lado

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *