Galicië: de andere Spaanse keuken


Wie bij Spanje steevast denkt aan zonovergoten stranden en droge vlaktes zou eens naar Galicië moeten gaan. Deze uiterst noodwestelijk gelegen provincie wordt vaak geteisterd door mist en wind, motregen en vaak een sombere donkere hemel. De streektaal, het gallego, lijkt in veel opzichten meer op Portugees dan op Castellaans. De Moren vonden het hier maar niets – ze hebben hier dan ook maar weinig sporen achtergelaten.

Toch, als je eens een vakantiehuis in Spanje wilt huren, is er veel te zeggen voor Galicië. Niet alleen is het landschap, met de grillige en rotsachtige kustlijn en de kleine akkertjes, zeer de moeite waard. De keuken is één van de beste van Spanje.

Kelten
De Galiciërs stammen af van de Kelten. Net zoals dit oude Europese volk hechten zij heel veel waarde aan de grond die zij bewerken en waar zij op leven. Zij stellen daarom de hoogste eisen aan het groente en fruit dat zij hier verbouwen: dit is het product van het land van hun voorvaderen en dient gekoesterd te worden. Ze nemen graag de tijd om lang in de keuken te staan.

Visvangst

 In de kustwateren worden meer dan tachtig soorten vis gevangen en net zoveel soorten schelp- en schaaldieren. Een bekend gerecht is dan ook de pulpo a la feira, een kraakverse octopus die gekookt wordt en op smaak wordt gebracht met ui, laurierblad, zeezout en een beetje paprikapoeder. Daar drinken ze traditioneel een rode ribeiro bij, hoewel het ook de moeite waard is om te zondigen met een heerlijke albariño uit de streek.

Ook de empanadas zijn niet te versmaden.Deze deeghapjes met een vulling van worst, sardines, venusschelpen of iets anders werden eeuwen geleden gemaakt voor herders, vissers, boeren en houthakkers als hapje voor onderweg. Als je meer van de Galicisiche keuken wilt weten zal je kunnen gaan eten bij restaurant Centra aan de Amsterdamse Lange Niezel. Of je kan je volgende vakantie via HomeAway een huisje in Galicië huren.

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *