Guacamole


[frame align=”left”]
Avocado

Avocado

[/frame]Een populaire dip voor bij de tortillachips is de Mexicaanse guacamole. Wist je dat deze heerlijke dip ooit is bedacht door de Azteken? Zo’n 500 jaar geleden, was tot 1519 het Azteekse rijk de machtigste in heel Meso-Amerika. Met de komst van Hernán Cortés, een Spaanse kolonist, werd hier in slechts twee jaar tijd een bruut einde gemaakt. Ook zij, net als de Inca’s in Peru, werden onderworpen aan het Spaanse Rijk.

De Azteken aten vooral vruchten, mais, avocado’s en bonen. Dit was in eerste instantie vooral om te kunnen overleven. De maaltijden waren dus vegetarsich en om het meer smaak te geven werden er altijd hete pepers aan toegevoegd. De oorspronkelijke guacamole bestond uit een smaakvolle puree van avocado’s: ahuacamolli genaamd in het Náhautl (inheemse taal). Een avocado in het Spaans is aguacate, dit komt van het inheemse woord ahuácatl. En de guacamole, salsa de aguacate, die wij kennen komt dus van het Náhautl ahuacamolli…!

In het onderstaande filmpje kun  je zien hoe je deze sappige dip zelf kunt voorbereiden. Heel simpel en vooral lekker. Voor het gemak geven we ook vast een vertaling van de ingrediënten in het Nederlands en de rest spreekt voor zich. Namens alle leden van Café Cultura: ¡Buen provecho!

–          2 rijpe avocado’s

–          1 vleestomaat

–          1 ui (wit)

–          1 teentje knoflook

–          Citroensap (halve citroen)

–          Cayennepeper (of chilipoeder)

–          Zout

[Niveau Spaans beginners A1]

 

 

Hola! Mijn naam is Anna-Maria Verhagen – Bastida Pérez. Ik ben half Nederlands en half Peruaanse. In beide werelden voel ik me ‘thuis’. Na een studie Talen en Culturen van Latijns Amerika aan de Universiteit in Leiden ben ik verliefd geraakt op: Peru, Brazilië, Cuba en alles wat er tussenin ligt. Mijn passies lopen uiteen van salsadansen tot Spaans doceren en cursussen schrijven. Samen met Julio Cesar heb ik een bedrijf MiCuba genaamd en wij organiseren onder andere taal- en cultuurreizen en rondreizen naar Cuba! En via CaféCultura wil ik jullie onderdompelen in een warm bad van Spaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische sentimenten…!

2 thoughts on “Guacamole

  1. Sabías que ‘guacamole’ viene del náhuatl (Lenguage azteca), de la palabra ‘ahuacamolli’, que es una combinación de las palabras
    ‘ahuacatl’ (testículo) + ‘molli’ (salsa).
    Aguacate tambien viene de ‘ahuacatl’. Pobablemente es por el parecido de el fruto del aguacate a los testículos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *