Het verlaten dorp Patones de Arriba


Een van de juweeltjes die we in de omgeving van Madrid gevonden hebben, is het verlaten dorp Patones de Arriba. Patones de Arriba is een klein bergdorpje, dat lange tijd geheel verlaten is geweest. Tegenwoordig is het populair bij de Madrilenen om er in het weekend te gaan lunchen. Is het dorp doordeweeks vrijwel geheel verlaten, in de weekenden moet je reserveren om zeker te zijn van een plek in een restaurant.

De  geschiedenis van Patones de Arriba 

Halverwege de 16de eeuw is Patones de Arriba (dan nog Patones) een boerderij met zeven huisjes eromheen, die afhankelijk is van de plaats Villa de Uceda. De mensen leven er van vee en wol. Langzamerhand komen er meer huizen in het gehucht. En in 1750, – als het ongeveer 50 huizen telt-, wordt Patones de Arriba zelfstandig. Het blijft groeien en krijgt zelfs zijn eigen gemeentehuis, kerk en school.

In het midden van de 19de eeuw wordt er in de buurt van Patones de Pontón de la Oliva dam aangelegd, om voor meer water voor Madrid te zorgen. In de buurt van de dam verschijnen er een aantal nederzettingen. En ook al is er een goede weg aangelegd om Patones makkelijk te kunnen bereiken, na de burgeroorlog besluiten inwoners van Patones toch om huizen in het dal van de Jarama rivier te bouwen, langs de weg die Torrelaguna met Torremocha verbindt. Zo ontstaat het nieuwe Patones: Patones de Abajo (=Patones van Beneden). In de jaren 1960 vindt de grote verhuizing plaats en wordt Patones de Arriba (=Patones van Boven) bijna geheel verlaten.

Rey de Patones

Op verschillende huizen in Patones de Arriba staat “Rey de Patones”, oftewel Koning van Patones. Deze naam is vanaf eind 17de eeuw in Patones de Arriba gebruikt. Blijkbaar was één van de ongeveer 10 families die op dat moment in Patones de Arriba woonden afstammeling van iemand die de titel “Rey” (=koning) had en is deze titel erfelijk.

Het huidige Patones de Arriba
Vanaf 1970 is men in Patones de Arriba begonnen met het opknappen van woningen, om de woningen te gebruiken als tweede residentie of als restaurant. Tegenwoordig is Patones de Arriba zeer populair onder de Madrilenen om in het weekend te gaan uiteten. Auto´s moeten dan buiten het dorpje blijven en staan in lange rijen langs de bergweg die van Patones de Abajo naar Patones de Arriba gaat, geparkeerd. Een tafel reserveren in een restaurant is dan noodzakelijk!

Door de week is Patones de Arriba echter nog steeds een vrijwel verlaten dorp. De paar mensen die er vast wonen, zijn bijna allemaal kunstenaar. In de tijd dat we door de smalle, stijle straatjes van Patones de Arriba struinden, zijn we geen ziel tegengekomen!

De architectuur van Patones de Arriba

Patones de Arriba is een schilderachtig gehucht. De straten zijn er smal en stijl. En alle huizen zijn er gebouwd van donkerbruine, platte stenen, met leistenen daken. Deze architectuur komt overeen met die van de zwarte dorpen van Guadalajara. Lees hier meer over de zwarte dorpen.

Wandelen vanuit Patones de Arriba

Patones de Arriba ligt in een prachtige bergachtige omgeving, die uitnodigt om te wandelen. Vanuit Patones de Arriba kan men prachtige wandelingen maken. Bijvoorbeeld een wandeling van Patones naar de Pontón de la Oliva dam. Lees meer over de vías pecuarias van Madrid

Hoe te bereiken vanaf Madrid

Patones de Arriba is vanaf Madrid te bereiken via de A-1 richting Burgos. Bij afslag 50 gaat u van de snelweg af en rijdt u verder over de N320, naar Torrelaguna en Patones. In Patones aangekomen volgt u de bordjes naar Patones de Arriba.

Meer informatie over Patones de Arriba

http://www.patones.net/
http://es.wikipedia.org/wiki/Patones
http://portal.patones.net/
http://www.sierranorte.com/patones/

“Ria Poulsen heeft Mediterrane Studies aan de Radbout Universiteit Nijmegen gestudeerd, waar ze onder meer Spaanse taal, geschiedenis en cultuur studeerde. Tijdens mijn studie heb ik in een half jaar in Granada gewoond. En vanaf 2009 tot halverwege 2012 woonde ik in de omgeving van Madrid. Dit keer met man en kinderen. Om mijn passie voor en kennis over Spanje te delen , heb ik in 2012 Spain made for You (SMFY) opgericht en ben ik de reisblog www.spainmadeforyou.nl – met tips voor een bijzondere vakantie naar Spanje - begonnen. Ik schrijf artikelen over bijzondere plaatsen/activiteiten/accommodaties in Spanje, schrijf reviews, vertaal artikel, doe marktonderzoek in Nederland voor Spaanse klanten, vertegenwoordig Spaanse klanten op evenementen in Nederland en meer.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *