Infancia Clandestina


Latijns-Amerika heeft een roerige geschiedenis die grotendeels gekleurd is door dictaturen, paramilitairen, terroristische groeperingen en coups. De littekens die hierdoor achtergelaten worden, roept vele filmmakers op deze geschiedenis te verbeelden. De manier waarop dit gebeurt verschilt per land; in Argentinië en Chili wordt middels de nationale cinema openlijk het dictatoriale verleden getoond en bekritiseerd, in andere landen is men voorzichtiger met het bekritiseren van het recente verleden en zoekt men naar creatieve oplossingen om thema’s aan de kaak te stellen.


De ‘focusfilm’ van dit thema op het aankomende Latin American Film Festival is Infancia Clandestina, waar de regisseur zijn eigen politieke littekens verbeeldt in het semi-autobiografische verhaal over zijn clandestiene jeugd.

De 12-jarige Juan keert met zijn familie na ballingschap terug naar Argentinië waar het militaire regime nog heerst. Ze proberen met een dubbele identiteit zo goed mogelijk het leven weer op te pakken, maar de angst en de dreiging blijven bestaan. Als Juan, die op school doorgaat voor Ernesto, verliefd wordt op Maria, wordt het contact met de buitenwereld bedreigend en groeit de vrees van de familie om opnieuw in gevaar te komen.Aangrijpende en deels autobiografische debuutfilm van Benjamín Ávila over ballingschap, angst en politiek, maar ook over een eerste tienerliefde.Bij iedere vertoning zal er een uitgebreide Q&A plaatsvinden met hoofdrolspeler Ernesto Alterio.

Infancia Clandestina
Regie: Benjamín Ávila
Land: Argentinië
Jaar: 2011
Lengte: 112′
Taal: Spaans, Portugees
Ondertitels: Engels

Infancia Clandestina is te zien op:

Mei 10, Vrijdag – 20:00  | LHC1 | Q&A
Mei 11, Zaterdag – 15:00 | LHC1 | Q&A
Mei 12, Zondag – 14:15    | LHC2 | Q&A

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

One thought on “Infancia Clandestina

  1. “Infancia Clandestina” : Vergeet vooral niet om Maxima uit te nodigen voor één der voorstellingen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *