Lokale stichting en netwerk opbouwen


¡Hola amigos!

Het zijn de weken van grote stappen hier in Midden Amerika. Grote stappen voor stichting Work with Nature. Want deze reis heeft meerdere doelen, Spaans leren, Costa Rica ontdekken en de aankoop van 30 hectare regenwoud voor de stichting. Men zegt dat je zo snel mogelijk uit San Jose weg moet omdat er niets te doen of te vinden is. Ik vertrouw dat soort uitspraken nooit voordat ik het zelf heb ervaren. Voor het oprichten van de stichting moest ik naar San Jose omdat daar de advocaat die ons wil helpen gevestigd is. Prima kans dus om de stad eens te bekijken. Het begon met een keurige veel te hoge prijs van de taxi chauffeur en heel veel regen wat de boel een beetje troosteloos maakte. Het hostel leek van buiten een aftandse schuilplaats voor gangster, maar was van binnen echt prima. De volgende dag kon ik al bij de advocaat terecht en dat was een half uurtje lopen. Lopen in een stad is heerlijk om de sfeer te proeven en om je heen te kijken. En ik moet zeggen, San Jose heeft echt wel zijn charme, zolang je de grootste verkeersaders maar ontwijkt. Die zijn namelijk erg slecht voor je longen. Een uurtje langs de doorgaande wegen staat gelijk aan 3,5 jaar zware shag roken volgens mij. Maar San Jose kan je zeker van genieten. En het is echt 100% onderdeel van de totale beleving van Costa Rica. Dus als je er bent, zet een lach op je gezicht en loop een rondje door de stad, zeker de moeite waard!

Maar waar het natuurlijk om ging in San Jose was het oprichten van Work with Nature Costa Rica. Een mijlpaal voor de stichting! Na twee ochtenden bij de advocaat Luis Montes van Guardia, Montes & asiciodades stond al het nodige op papier en kon er getekend worden. Voor de volgende stappen zoals het openen van een rekening en het vastleggen van samenwerkingsverbanden moeten we nog even wachten tot het papierwerk hier door de molen is.

 

Na het oprichten van de stichting ben ik bij Ed en Renee van Edventure Travel langs gegaan. We zijn in Nederland een samenwerking aangegaan voor alle komende vakantiebeurzen en dit was het moment om kennis te maken. Heerlijk gegeten en met een goed glas wijn de plannen van Work with  Nature en Edventure besproken. Ed heeft even wat mensen voor me gebeld die mogelijk interessant zijn voor het netwerk van de stichting. Juan, de eigenaar van Rancho Margot en Oscar, de eigenaar van de Maquenque Lodge. Beide prachtige locaties en onderdeel van de Green Circle, waar binnenkort meer over te lezen is in National Geographic Magazine. Vanuit San Jose ben ik naar La Fortuna gereisd per bus. Een erg leuke rit omdat het de indirecte bus was die in 4 uur tijd alle kleine tussengelegen dorpjes aandeed. Een prachtige sightseeing tour. En gelukkig zonder airco, want als ze die hebben zetten ze die altijd op standje diepvries. In La Fortuna werd ik opgepikt en naar Rancho Margot gebracht. Even gesproken met de eigenaar en een mooie rondleiding gehad over de volledig zelfvoorzienende boerderij. Het eten was heerlijk, de locatie prachtig en het concept fantastisch.

Vanuit Rancho Margot kon ik na twee heerlijke dagen meerijden met Oscar naar de Maquenque Lodge. Als je het over de hemel op aarde hebt dan wordt in mijn geval deze plek bedoeld denk ik. Na 2 uur over een gravelweg gereden te hebben in een dikke 4WD moesten we met de boot over de rivier om er te komen. We werden haast opgewacht door de toekans. En door een aantal omgewaaide bomen, want ze hadden een windhoos over het terrein gehad. Werk aan de winkel dus! Ik zag me alweer gaan met een machette in de hand, lekker omgevallen bommen kort en klein hakken en de stammen weg smijten. Als je weinig mogelijkheid hebt om te sporten dan is dit echt een fantastisch alternatief. Ik heb het meteen aan de manager aangeboden en hij was er erg blij mee. Maar de eerste drie dagen heb ik vooral genoten van de prachtige plek. Ik had een prachtige hut aan het water, helemaal voor mezelf! Ik had geluk dat ik het verblijf gratis kreeg, want voor budgetreizen zit je hier op de verkeerde plek, maar als je over wat meer budget beschikt en je van de natuur houdt dan is dit een absulute must.

 

In totaal ben ik 10 dagen gebleven, iedere dag om 5 uur in de ochtend een rondje ‘vogelen’ en dan na het ontbijt helpen met het opruimen van de bomen of met de gids mee toeristen rondleiden. In de middag was het meestal te heet om echt iets te gaan ondernemen, maar vanuit het restuarant kon je ook prima vogels en andere dieren spotten. De middagen heb ik dus lekker daaraan besteed en aan het maken van plannen om zoveel mogelijk bos te kunnen beschermen in Costa Rica. Want de Maquenque Lodge wil ook minimaal 400 hectare primair regenwoud beschermen. Iedere avond was er wel een nightwalk en kon ik weer met mijn grote vriend Pablo (de gids) mee. Na drie dagen vroeg hij al of ik iedere keer mee wilde om extra dieren te spotten. Daar wordt deze jongen wel vrolijk van! Ik heb ook nog even een boompje geplant, een amandelboom, ofwel de Tree of Life. De ara’s en vele andere dieren leven van deze bomen, maar omdat het hout van heel goede kwaliteit is zijn er niet zoveel meer over. Ik had het geluk om de heren van National Geographic ook nog even te treffen. Binnenkort verschijnt er een artikeltje over de stichting op hun website!

Na 10 dagen met de locals was het weer tijd om te gaan. In deze tijd heb ik een bijzondere band met ze opgebouwd en ik wil zeker nog minstens 1 keer terug naar deze plek. De terugweg was helemaal top, want Oscar had een verschrikkelijke kater en vroeg of ik kon rijden. Dat hoef je mij geen twee keer te vragen natuurlijk! 2 uur lang genieten in die dikke auto van hem (ik weet het, niet per se heel goed voor het milieu). In La Fortuna regende het vooral veel, maar ik heb evengoed wat leuke tripjes kunnen doen. Met serieus tropische regen naar de ‘Rio Celeste’ die dus niet celeste (lichtblauw) was, maar donkerbruin en een meter hoger dan normaal. De waterval was wel 4 keer zo groot en heftig als normaal. Elk nadeel heeft zijn voordeel! Naast mij waren er nog 2 spanjaarden mee en ik stelde voor om alles in het Spaans te doen. En tot mijn eigen verbazing lukte dat goed! Die cursus van 4 weken is echt genoeg geweest om uitleg van de gids te snappen en leuke gesprekken te kunnen voeren. Geweldig!

De gehele tijd lopen de voorbereidingen voor de landaankoop door. Ik zit nu in Nicaragua, even een ander land verkennen omdat ik er toch in de buurt ben. Maar Ik ga langzaam aan weer op weg naar San Jose om over een dag of 10 weer actief verder te kunnen voor de stichting! Met als doel om als grootgrondbeschermer terug naar Nederland te kunnen gaan in december. Tot die tijd heerlijk ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds aan de gallo pinto (rijst met bonen). Ik vind het nog steeds heerlijk.

¡Hasta luego amigos!

Hola! ik ben Martin Havik, geboren in 1982 in de Beemster. Ik heb inmiddels aardig wat rondgereisd en de allermooiste bestemming vindt ik het tropisch regenwoud. Vandaar ook dat ik me verbonden heb aan stichting Work with Nature. Deze stichting zet zich in voor behoud van een belangrijk stuk regenwoud in Costa Rica en het faciliteren van onderzoek in dit gebied. Van 18 september tot 15 december ben ik in Costa Rica te vinden en van die reis zal ik hier op de Cafe Cultura website verslag doen. Mijn doelen voor de reis? De Spaanse taal onder de knie krijgen, 30 hectare regenwoud aankopen namens de stichting, de bouwplannen voor het onderzoekscentrum op locatie voorbereiden en zoveel mogelijk referentieprojecten bezoeken om alvast zoveel mogelijk te leren van de ervaring van anderen. Oja, en uiteraard maximaal genieten van de cultuur en het prachtige land!

One thought on “Lokale stichting en netwerk opbouwen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *