Mario Benedetti – La borra del café


‘La borra del café’ van de Uruguayaanse auteur Mario Benedetti doet aanspraak op al je zintuigen, zelfs de bovennatuurlijke. Het is het verhaal van een opgroeiende jongen en de de stad Montevideo die een bijna magische kracht op hem uitoefent. In zijn doodgewone leven staan het toeval, twee getallen en een mysterieus meisje centraal.

Montevideaan tot aan de dood

Mario Benedetti was tot het eind zijner dagen verbonden met de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, de stad waar hij het grootste deel van zijn tijd woonde en werkte. In een congres over literatuur en stedelijk ruimte gaf de schrijver aan dat Montevideo eigenlijk in al zijn creaties de hoofdrol speelt, zelfs tussen de regels door. ‘La borra del café’ uit 1992 werd niet vertaald naar het Nederlands. Een gemiste kans voor de Nederlandse lezer, die nu maar koffiedik moet kijken, een actie die gekoppeld is aan de titel van de roman.

Stadsbeeld Uruguayaanse hoofdstad

In ‘La borra del café’ zie je de liefde van Benedetti voor de stad en het stadsleven vooral in de details. Hoofdpersoon in deze roman is Claudio. Hij groeit op in een wijk van Montevideo en beschrijft de dingen die hij ziet vanuit zijn kamertje, een café of een voetbalstadion. Bij iedere beschrijving van een huis, een tuin of een park roept de jonge Montevideaan een andere sfeer op. Iedere indruk, iedere gedachte draagt bij aan het scheppen van een volledig beeld van Montevideo.

Magisch Montevideo

De Uruguayaanse hoofdstad heeft een bijna magische aantrekkingskracht op de jonge Claudio. De jongen bewondert alle aspecten van de stad en kent aan alles een emotionele waarde toe. Zijn huis is zijn vaderland, een eigen wereld, zo meldt Claudio op een gegeven moment in ‘La borra del café’. Als kind zijn wijk uitgaan en de beschermde leefomgeving verlaten is als het maken van een reis naar het buitenland. Naarmate hij ouder wordt, verlegt hij meer en meer zijn grenzen van straat, naar wijk, naar andere landen. Daarmee verandert ook zijn kijk op het leven. Maar altijd blijft hij verbonden met zijn herinneringen via twee getallen, het toeval en de mysterieuze Rita.

Bewoners maken de stad

Claudio’s jeugd en zijn leven zijn niet bepaald bijzonder, maar het is de manier waarop hij bepaalde dingen beleeft en analyseert. Via het contact dat Claudio heeft met verschillende personen laat Benedetti de diversiteit in de stad Montevideo zien. Zo ontmoet Claudio de blinde Mateo, heeft hij een Montenegrijnse huishoudster en een religieuze vriend die later atheïst wordt. Dit zijn de bewoners van een stad vol kleur, geur en mooie herinneringen. Zelf Benedetti’s Montevideo meemaken? ‘La borra del café’ is te vinden in de bibliotheek van Café Cultura.

 

¡Hola! Mijn naam is Vera ter Beest en ik ben de eigenaresse van Verita’s Tekst- en Vertaalservice. Ik heb Spaanse taal en cultuur met specialisatie letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Tot op de dag van vandaag oefenen taal en tekst een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij uit. Ik absorbeer iedere klank, ieder woord en droom van citaten en alinea’s vol tekst. Verita’s Tekst- en Vertaalservice streeft naar duidelijke communicatie en krachtige, heldere zinnen. Ze levert allerlei soorten teksten in het Nederlands, Spaans en Engels. Daarnaast biedt ze ook vertalingen en tolkdiensten Spaans - Nederlands, Spaans- Engels en Engels – Nederlands.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *