Muy Gracias!


[frame align=”right”]
Muchas gracias!

Muchas gracias!

[/frame]Waarom zeg je in het Spaans muchas gracias en geen muy gracias?

De grammaticale regel is eigenlijk doodsimpel en geldt voor muy (erg, veel) + mucho (veel) en bien (goed) + bueno (goed).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het woordje mucho/a/-os/-as  staat bij een zelfstandig naamwoord of verwijst ernaar. De vorm richt zich naar het geslacht en getal van het zelfstandig naamwoord. Bv. Quiero tener mucho dinero. Hetzelfde geldt voor bueno/a/-os/-as. Bv. Francisco es bueno para todo el mundo. Echter als het vóór een mannelijk zelfstandig naamwoord staan, verliest het de – o. Bv. Jorge es un buen padre.

De onverandelijke vorm van mucho kan bij een werkwoord horen. Bv. Anita come mucho. Dit geldt ook voor de onveranderlijke vorm bien. Bv. Eso está bien. Bij de onveranderlijke vorm muy kan het bij een bijvoegelijk naamwoord zowel als bij een bijwoord staan. Bv. Sara vive muy cerca de aquí; Estamos muy cansados.

Nog even alles op een rijtje:

Mucho:

  • mucho,-a,-os,-as + zelfstandig naamwoord
  • werkwoord + mucho

Muy:

  • muy + bijvoegelijk naamwoord
  • muy + bijwoord

Bueno:

  • bueno,-a,-os,-as + zelfstandig naamwoord

Bien:

  • werkwoord + bien

 

Muy gracias zeg je dus niet… Door de verwijzing naar het zelfstandig naamwoord las gracias, wordt het daarom muchas gracias!

Hola! Mijn naam is Anna-Maria Verhagen – Bastida Pérez. Ik ben half Nederlands en half Peruaanse. In beide werelden voel ik me ‘thuis’. Na een studie Talen en Culturen van Latijns Amerika aan de Universiteit in Leiden ben ik verliefd geraakt op: Peru, Brazilië, Cuba en alles wat er tussenin ligt. Mijn passies lopen uiteen van salsadansen tot Spaans doceren en cursussen schrijven. Samen met Julio Cesar heb ik een bedrijf MiCuba genaamd en wij organiseren onder andere taal- en cultuurreizen en rondreizen naar Cuba! En via CaféCultura wil ik jullie onderdompelen in een warm bad van Spaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische sentimenten…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *