Nederlandse en Italiaanse Minstrelen uit Madrid


In het bruisende hart van Madrid ontstaan soms de meest vreemde creaties en combinaties. En dan niet alleen op culinaire of architectonisch gebied. Neem bijvoorbeeld Canti Vaganti; een muzikaal duo bestaande uit de Italiaan Bruno Gullo en de Nederlandse Kateleine van der Maas, beide woonachtig in de Spaanse hoofdstad. In april 2011 ging hun voorstelling Altijd onderweg met succes in première in Thesinge, in Nederland.

[frame align=”left”]
Canti Vaganti

Canti Vaganti

[/frame]Op 21 januari is de wintertournee van dezelfde muziektheatervoorstelling in Noordeloos begonnen. De voorstelling heeft als thema: De minstreel die de tarantella naar het noorden bracht; een muzikale reis door Italië.

Een Italiaanse minstreel (Bruno Gullo) arriveert op het plein van een dorp ergens in de wereld. Hij heeft zijn verhalen bij zich, zijn instrumenten en zijn jongleertalent. Zijn doel: de mensen vermaken en zijn brood verdienen.

Na het korte optreden komt zijn innerlijke stem (Kateleine van der Maas) om de hoek kijken en vraagt hem wat hij hier eigenlijk doet, hoe hij hier is beland, op zijn laatste station tot nu toe. De minstreel herinnert zich zijn jeugd, zijn ongelofelijke reis vol avonturen en ambachten, hoe hij als jongen vertok uit het zuiden van Italië, waar hij geboren is, en alsmaar het noorden opzocht: Napels, Rome, Noord-Italië, Nederland.

De herinneringen aan zijn reis nemen de toeschouwer mee naar een reële en imaginaire wereld waarin allerlei personnages opduiken in ongelofelijke vertellingen en waarin muziek immer de hoofdrol speelt. Altijd onderweg vertelt het verhaal van een zoeker die overal aan twijfelt: aan zijn leven, aan zijn vrijheid, aan zijn inborst en aan zijn gretigheid om te veranderen, ontwikkelen en de vrijheid te bezingen.

De muzikale acteurs van Canti Vaganti wonen en werken in Spanje waar ze zowel samen als bij afzonderlijke gezelschappen en bands optreden. Zo spelen ze de hoofdrol in El Secreto van het gezelschap Teatro en el Aire (www.teatroenelaire.com) en maakten ze samen de voorstelling Cabaret íntimo voor het Intiem Theater Festival bij mensen thuis. Gullo is leadzanger van de band La Malarazza (www.lamalarazza.org) en reist met zijn solo´s Mambo Italiano en Giullare in crisi mistica en met het duo El Viaje de los tambores door heel Spanje. Van der Maas is onder andere te zien in alle producties van Teatro en el Aire, en onderzoekt verschillende vormen van belevingstheater met het door haar opgerichte collectief A Punto De Plumas.
Een aantal maal per jaar installeert het duo zich in Nederland om hun zuidelijke kunsten aan een noordelijk publiek te vertonen.

Tot 11 februari treedt het duo op in Tilburg, Amsterdam, Hilvarenbeek, Veenwouden en Lollum.

Kijk op de website van Canti Vaganti voor meer informatie. 

 

 

Hola! Soy Lorena, nací en Madrid en 1981 de padres uruguayos y abuelos inmigrantes, y ese ir y venir se debió de quedar en mis venas porque me encanta vivir fuera, enfrentarme a otras realidades y culturas y viajar, viajar mucho. También me gusta mucho comunicar, aprender y enseñar otras realidades y saltar barreras así como ayudar a otros , siendo el idioma una de las más altas pero también de las más fáciles de saltar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *