Onda Vaga


[frame align=”left”]OndaVaga[/frame]Als je Onda Vaga (vertaald ‘luie vibe’) opzet hoor je heerlijke zomermuziek, die je meteen doet denken aan zon, strand en een feestje bouwen met vrienden. Dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat de groep is ontstaan op magische stranden van Cabo Polonio, Uruguay.

Lekker luieren, muziek maken en plezier hebben; dat is naar alle waarschijnlijkheid ook het enige wat de rockmuziekanten Nacho Rodríguez, Marcelo Blanco, Marcos Orellana en Tomás Justo voor ogen hadden toen ze in de januari 2007 voor het eerst bij elkaar gingen zitten voor een akoestische sessie tijdens hun vakantie. De instrumenten die ze hadden meegenomen; een akoestische gitaar, een cuatro, een trompet en een cajón, bleken een bijzonder geheel te vormen met hun vier stemmen, getuige de reacties van de toeschouwers op het strand.

Bij terugkomst in Argentinië waren de 4 het eens dat ze vaker akoestisch moesten gaan spelen. Al snel voegde Germán Cohen zich met zijn trombone bij de groep en was de nieuwe band echt geboren. In augustus 2007 trad de groep voor het eerst op in Buenos Aires en snel volgen er vele optredens in kleine clubs. Doordat de band uitsluitend akoestisch optrad en zo dus heel makkelijk overal neer te zetten was, traden de 5 overal op waar ze werden uitgenodigd. Dit ging als een lopend vuurtje door de stad en sindsdien is eigenlijk er geen houden meer aan met de populariteit van de band.

Hun mix van rumba-cumbia-reggae-folk-rock veroverde in rap tempo de harten van vele Argentijnen, Uruguayos, Brazilianen en Spanjaarden. Inmiddels 6 jaar verder heeft de band 3 albums opgenomen, wordt er opgetreden met grootheden als Manu Chao, geniet de band zelfs bekendheid in Japan en staat er een groot concert gepland in het Luna Park ter lancering van het nieuwe album ‘Magma Elemental’.

Er is misschien een hoop veranderd voor de band, maar het belangrijkste is absoluut bewaard gebleven: muziek maken met plezier. Het plezier spat er dan ook van af op het nieuwe album. De melodieën zijn aanstekelijk, de teksten zijn goed te volgen (fijn als Spaans niet je moedertaal is) en dankzij de uitstekende meerstemmige zang krijg je al snel het ‘live’ gevoel. Soms is Onda Vaga echt even bij je in de woonkamer, als je de radio maar hard genoeg zet. Klik hier om het album te beluisteren via Spotify.

In de onderstaande video zie je Onda Vaga op hun best; midden op straat in Buenos Aires bouwen ze een feestje. Het levert prachtige beelden op van de band, de wijk én de steeds groter wordende groep toeschouwers. ¡Que lo disfruten!

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *