Op avontuur in Costa Rica


Ik ben Martin Havik, 32 jaar geleden geboren in de Beemster en heb daar eigenlijk altijd gewoond. Via deze weg zal ik jullie de komende weken op de hoogte houden van mijn avonturen die ik van 18 september tot 15 december in Costa Rica ga beleven.
In 2004 kwam ik voor het eerst buiten Europa, met de familie naar Costa Rica. Ik weet het moment nog precies. Het moment dat ik verliefd werd op dat land. Ik stond diep in het nevelwoud van Monteverde met mijn ouders en de kleine gids Marcus (met mijn 2,02 meter ervaar ik vaker mensen om mij heen als klein, maar dat ligt dus niet per se aan hen). We hoorden de brulapen in de verte, allerlei vogels en insecten om ons heen en verder niets. Alleen maar natuurgeluiden. Ik ben een echt buitenmens en natuurliefhebber in hart en nieren, dus gelukkiger kan je mij niet krijgen. “Pa, ma…” zei ik, “ik weet nog niet hoe, maar hier ga ik iets groots en goeds mee doen in mijn leven”.
8,5 Jaar en heel wat reis- en levenservaring rijker raakte ik door ‘de crisis’ mijn baan in de bouw kwijt. Mijn familie heeft veel met de bouw dus ik was bijna als vanzelf bouwkunde en technische bedrijfskunde gaan studeren en daarna in de bouw beland. Ik heb daar een prachtige tijd gehad maar op den duur bleek het te ver weg van mijn passie te liggen. Je hoort wel eens vaker dat een crisis je alleen maar verder brengt: ‘one door closes, another one opens’. Ik vond het altijd een stomme tekst, maar ben het er inmiddels helemaal mee eens. Maar goed ik raakte mijn baan kwijt en was even in paniek. Gelukkig nam een goede kennis mij mee naar de energie- en milieubeurs in Den Bosch. Daar kwam ik Maarten en Matthijs van stichting Work with Nature tegen. Tussen alle mannen in pak met te duur aangeklede stands stonden zij daar met een grote bos rasta-haar een kartonnen boom en een poster van Costa Rica.
Inmiddels is dat alweer 2 jaar geleden, ben ik als zelfstandig ondernemer werkzaam in de duurzame energiesector, ben ik officieel onderdeel van het bestuur van stichting Work with Nature, zijn Maarten en Matthijs naast stichting collega’s ook erg goede vrienden van me geworden én zit ik in het najaar van 2014 gedurende 3 maanden in Costa Rica! En met een doel: het aankopen van 30 hectare tropisch regenwoud zodat we dit kunnen beschermen. Na de aankoop ga ik beginnen met de bouwvoorbereidingen voor het onderzoekscentrum dat we daar gaan bouwen (komt die bouwervaring toch goed van pas).
Vooraf gaande aan dat alles ga ik echter eerst zorgen dat ik de Spaanse taal onder de knie krijg. Via Cafe Cultura ben ik in contact gebracht met Spanish at Locations. Via hen ga ik gedurende een maand op vier prachtige locaties in Costa Rica en Panama de intensieve cursus Spaans volgen. Via deze blog hou ik jullie graag op de hoogte van mijn ervaringen in het prachtige Costa Rica en de vorderingen van de werkzaamheden voor stichting Work with Nature. Ik hoop iedereen enthousiast te krijgen om ook bij te dragen aan het behoud van het regenwoud, maar vooral ook om een keer naar Costa Rica te gaan om de overweldigende natuurpracht te ervaren. Op onze website www.adopteerregenwoud.nl is in een leuke korte animatiefilm te zien wat stichting Work with Nature doet en waarom.
Pura Vida!

Hola! ik ben Martin Havik, geboren in 1982 in de Beemster. Ik heb inmiddels aardig wat rondgereisd en de allermooiste bestemming vindt ik het tropisch regenwoud. Vandaar ook dat ik me verbonden heb aan stichting Work with Nature. Deze stichting zet zich in voor behoud van een belangrijk stuk regenwoud in Costa Rica en het faciliteren van onderzoek in dit gebied. Van 18 september tot 15 december ben ik in Costa Rica te vinden en van die reis zal ik hier op de Cafe Cultura website verslag doen. Mijn doelen voor de reis? De Spaanse taal onder de knie krijgen, 30 hectare regenwoud aankopen namens de stichting, de bouwplannen voor het onderzoekscentrum op locatie voorbereiden en zoveel mogelijk referentieprojecten bezoeken om alvast zoveel mogelijk te leren van de ervaring van anderen. Oja, en uiteraard maximaal genieten van de cultuur en het prachtige land!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *