Regenwoud, regenwoud en nog eens regenwoud


Het regenwoud. Dat is waar Costa Rica het meest bekend om is. Oke, na afgelopen zomer draagt het nationale voetbalteam ook veel bij aan de bekendheid. Maar de meeste vakantiegangers komen toch echt voor die prachtige uitgestrekte regenwouden en alle flora en fauna die daar in te vinden is.

De afgelopen 4 weken heb ik gelukkig heel veel tijd in hele verschillende regenwouden kunnen besteden. Voor een heel groot deel om enorm te genieten, want ik kan me geen andere omgeving voorstellen waar ik zo gelukkig van wordt. Maar ook voor een groot deel om te leren voor het project van stichting Work with Nature. Ieder bos heeft zijn eigen unieke eigenschappen en stuk voor stuk zijn het schitterende plekken. Maar een paar staken er met kop en schouders boven uit: Monteverde en het bos dat we met Work with Nature inmiddels hebben aangekocht.

Martin HavikIn Monteverde ben ik 10 jaar geleden al eens geweest en ik weet het nog als de dag van gister. Ik stond daar toen diep in het bos, omgeven door alle prachtige oerwoudgeluiden en zei toen tegen mijn ouders: ¨ik weet niet wanneer of hoe, maar ik ga hier iets moois mee doen in mijn leven.¨ Heel mooi om 10 jaar later weer op dezelfde plek terug te komen en met hetzelfde goede gevoel rond te kunnen lopen. Beter nog, omdat ik al wist dat ik ook nog naar het Work with Nature bos zou gaan omdat vriend en medebestuurslid Matthijs had laten weten naar Costa Rica te komen. Ik heb 3 dagen van 7:00 tot 16:00 gewandeld en prachtige dieren en bomen gezien. Ik ben weer voor een jaar opgeladen! Na Monteverde had ik zin in wat strand, dus ben ik naar Manuel Antonio gegaan totdat Matthijs in San Jose zou landen. Heerlijk strand, veel leuke mensen ontmoet en ook daar in het prachtige nationale park gewandeld en enorm veel dieren gezien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe 10 dagen erna samen met Matthijs waren geweldig! Hij is heel erg thuis in Costa Rica en het hele idee voor Work with Nature komt bij hem (en Maarten) vandaan. Na een bezoek aan de advocaat zijn we direct vertrokken naar Bataan om vanuit daar met Juan en Andrey, onze lokale vrienden, naar ´ons´ bos te gaan. Niet iedereen zal het als muziek in de oren klinken, maar het was een fantastische expeditie! Tot halverwege onze schenen in de blubber om bij het land te komen, door de rivier waden om het land te verkennen en te controleren of er niet wat bomen uit gejat waren, zweten, zweten en nog eens zweten, slapen in een oude koeienstal op een laag opgedroogde mest (al was het meer een gammel afdakje), etc. Echt een expeditie. En gelukkig was het bos in zeer goede staat met prachtige monumentale bomen en veel vogels en sporen van zoogdieren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOnze lokale vrienden zijn supertrots dat ze ons kunnen helpen met de stichting en dragen graag hun Work with Nature shirt. De onderhandelingen in het Spaans met de landeigenaar die zichzelf Cafetera noemt (koffiemachine) gingen verassend goed. En dat voor een cursus van 4 weken! Het wachten was toen, heel frustrerend, op de advocaat en het bijbehorende papierwerk. Maar vandaag was het dan eindelijk zover! Er is getekend voor de overdracht en de 30 hectare regenwoud is officieel van stichting Work with Nature!

Work with NatureDe verdere reis met Matthijs was ook super. Het voegt toch echt wel veel toe om met iemand te reizen waar je later ook de herinneringen mee kan delen. Al heb ik wel een aantal mensen ontmoet die ik echt graag nog eens wil zien. Reisvrienden, prachtig volk! Mijn doelen lijken bereikt en ik kan nog een weekje genieten van dit prachtige land! De 16e ben ik weer thuis en moet ik de tropische weersomstandigheden weer ontwennen heb ik begrepen.

¡Hasta Luego amigo´s!

Hola! ik ben Martin Havik, geboren in 1982 in de Beemster. Ik heb inmiddels aardig wat rondgereisd en de allermooiste bestemming vindt ik het tropisch regenwoud. Vandaar ook dat ik me verbonden heb aan stichting Work with Nature. Deze stichting zet zich in voor behoud van een belangrijk stuk regenwoud in Costa Rica en het faciliteren van onderzoek in dit gebied. Van 18 september tot 15 december ben ik in Costa Rica te vinden en van die reis zal ik hier op de Cafe Cultura website verslag doen. Mijn doelen voor de reis? De Spaanse taal onder de knie krijgen, 30 hectare regenwoud aankopen namens de stichting, de bouwplannen voor het onderzoekscentrum op locatie voorbereiden en zoveel mogelijk referentieprojecten bezoeken om alvast zoveel mogelijk te leren van de ervaring van anderen. Oja, en uiteraard maximaal genieten van de cultuur en het prachtige land!

4 thoughts on “Regenwoud, regenwoud en nog eens regenwoud

  1. Martin een trotse moeder stuurde het verslag door, En ja geweldig wat je de afgelopen maanden heb gedaan.Tot over een week.

    Wies

  2. Mooi verhaal Martin. Je hebt je doel gehaald. Fijn om thuis weer alle verhalen te kunnen vertellen. Nu ben je weer thuis en krijgt jouw ideaal zeker en vast een vervolg.
    Els.

  3. fijn om zo’n enthousiast verhaal te horen. Costa Rica is een prachtig land. Succes met het behoud van een stuk daarvan. Het land en de inwoners( en jullie) verdienen het.
    Marion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *