Simbiosis


In alle reisgidsen over Costa Rica wordt er uitgebreid over geschreven; toekans, luiaards, apen of armadillo’s, dat is wat je verwacht (en hoopt) te zien in de tropische wouden van dit prachtige Midden-Amerikaanse land. Maar een piano midden in het regenwoud, nee, dat is natuurlijk niet direct wat je denkt tegen te komen bij een wandeling op de vroege ochtend.

Toch zou het zo maar kunnen dat je stuit op muzikant Manuel Obregón tijdens een nieuwe opnamesessie van zijn project ‘Simbiosis’. Simbiosis werd in 1999 geboren als experiment toen deze pianist  zich terugtrok om, zoals hij dat zelf omschrijft, een dialoog te zoeken met de dieren van het woud en zich door hen te laten leiden bij het componeren van muziek.

Het verwerken van natuurgeluiden in hedendaagse muziek was niets nieuws toen Obregón aan zijn project begon. In de new age stroming, die eind jaren 80 wereldwijd opkwam, waren al meerdere muzikanten op dat idee gekomen. De Costarricaan was echter wel de eerste die zijn piano daadwerkelijk het regenwoud mee in nam en ter plekke nieuwe muziek creëerde.

Voor de opname van het album bracht Obregón dagenlang door in de jungle, waar hij zich liet zich inspireren door de magische geluiden van het tropische woud. Het resultaat was een bijna 50 minuten durende ode van aan de natuur waarin je geluiden hoort van onder andere apen, tropische vogels, in de wind ritselende planten en regen. De 7 nummers laten je stukje bij beetje wegdromen naar een van de mooiste en meest rustgevende plaatsen ter wereld. Als je zelf ook even heerlijk wilt wegdromen dan kun je hier het album ‘Simbiosis – Piano y Bosque lluvioso’.

In 2011 lanceerde Obregón, die inmiddels minister van cultuur was geworden in Costa Rica, het tweede deel van Simbiosis. Ditmaal nam hij zijn materiaal op in het droge tropische woud van de westelijke regio Guanacaste. Dit filmpje geeft je een uniek inzicht in de manier waarop het tweede deel van Simbiosis werd gemaakt. ¡Qué lo disfruten y pura vida!

 

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *