Spaans in Afrika


[frame align=”left”]
Las hijas del sol

Las hijas del sol

[/frame]

Wist je dat er niet alleen in Spanje en Latijns-Amerika Spaans wordt gesproken? Ook in Afrika is er een land waar de officiële taal Spaans is. In het tropische Equatoriaal-Guinea kun je dus ook gewoon met ‘¿que tal?’ terecht!

Het kleine Equatoriaal-Guinea heeft een oppervlakte van 28.051 vierkante kilometer (iets minder dan België) en telt ongeveer 1 miljoen inwoners. Het land bestaat uit een continentaal deel, Rio Muni, dat gelegen is tussen Cameroon en Gabon, en een aantal eilanden, waarvan Bioko het grootste is.

Op het eiland Bioko bevindt zich de hoofdstad van het land: Malabo. Deze stad had, dankzij de koloniale bouwstijl en de relaxte sfeer, op het eerste gezicht ook wel in de Caribbean had kunnen liggen. In overeenkomst met veel Caribische eilanden biedt ook Bioko een bruisende muziek scène. In de vele muziekbarretjes in het centrum van de stad worden dagelijks live optredens gegeven van de meest uiteenlopende soorten muziek, waarvan de populairste de Afrikaanse stijlen oukous y makoss zijn. Maar  je zult er  zeker ook reggae, rock ‘n roll en rap horen.

Een van de belangrijkste exportproducten van Bioko is dan ook haar muziek, die met name in Spanje vanaf de jaren 90 aan populariteit won. Het gezicht van de hedendaagse muziek uit Equatoriaal-Guinea was lange tijd de groep ‘Hijas del Sol’. Mede dankzij een succesvolle deelname aan het OTI Festival (een muziekwedstrijd à la het Eurovisiesongfestival voor landen uit Latijns-Amerika aangevuld met Portugal en Spanje) zetten de zangeressen Piruchi Apo Botupá en Paloma Loribó de lokale muziek ook in andere Spaanstalige landen op de kaart. Andere interessante artiesten uit het Afrikaanse land zijn Malabo Strit Band, Luna Loca, Chiquitin, Dambo de la Costa, Ngal Madunga, Baron ya Búklu en Norberto de Noah.

Meer weten over Spaanstalige muziek met Afrikaanse invloeden? Lees dan het artikel ‘Donde las nubes van despacio’.

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

One thought on “Spaans in Afrika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *