Spaanstalige Swing


[frame align=”left”]
el vallenato

el vallenato

[/frame]

De Spaanstalige wereld kent een overvloed aan verschillende muziekstijlen. Bachata zou je de Latijns Amerikaanse smartlap kunnen noemen en kent zijn oorsprong in de Dominicaanse Republiek. Bachata betekent op zijn Spaans-Dominicaans ‘ongeorganiseerd feestje’ en herken je gelijk aan een tokkelende gitaar. De bolero komt uit Sevilla (Spanje) en kent een vrij langzaam tempo. In de jaren ’50 werd de bolero in Cuba en Mexico erg populair. Wat echt behoort tot de volksmuziek in Spanje is de flamenco en herken je aan de Arabisch aandoende klanken.

Veel muziekstijlen in Latijns-Amerika hebben Afrikaanse invloeden, zoals de cumbia, salsa en samba. De cumbia wordt vooral in Zuid Amerika gedraaid onder andere in Peru, Ecuador, Bolivia. Het is ontstaan uit percussie en zang in Colombia aan de Atlantische kust. Nu is de muziekstijl wat complexer. Het ritme doet mij altijd denken aan een paarden-draf. Een andere muziekstijl, veel populairder in Colombia, is de vallenato. Weer zo’n klaagzang over tragedies in de liefde. De accordeon brengt je altijd in een wat melancholische sfeer. Dit hoor je ook terug in de Argentijnse tango.

Wat vrolijkere muziek, dat veel mensen in Europa inmiddels ook herkennen is de merengue. Op hoog tempo en een toegankelijke maat kun je heupwiegend op deze muziek meedansen. In Nederland kennen we voornamelijk Juan Luis Guerra met het nummer suavemente.

De meest populaire dans in Latijns-Amerika is de salsa. Deze dans kent zijn oorsprong hoofdzakelijk uit Cuba. Het ritme is ontstaan uit een samenkomst van de mambo, chachacha en son. Het woord salsa komt van een populair radioprogramma dat gesponsord werd door een fabrikant van pikante tomatensaus. Deze dans mag je best sensueel en pikant noemen. Tegenwoordig wordt er nóg pikanter gedanst in Cuba op reggeatón. Deze muziekstijl is ontstaan in de underground scène van Panama, Puerto Rico, Dominicaanse Republiek.

Ken jij nog meer muziekstijlen in Latijns-Amerika en Spanje die zeker het benoemen waard zijn? Laat het hieronder weten bij comments of stuur een e-mail naar info@cafecultura.nl en wij plaatsen het op deze blog.

 

Hola! Mijn naam is Anna-Maria Verhagen – Bastida Pérez. Ik ben half Nederlands en half Peruaanse. In beide werelden voel ik me ‘thuis’. Na een studie Talen en Culturen van Latijns Amerika aan de Universiteit in Leiden ben ik verliefd geraakt op: Peru, Brazilië, Cuba en alles wat er tussenin ligt. Mijn passies lopen uiteen van salsadansen tot Spaans doceren en cursussen schrijven. Samen met Julio Cesar heb ik een bedrijf MiCuba genaamd en wij organiseren onder andere taal- en cultuurreizen en rondreizen naar Cuba! En via CaféCultura wil ik jullie onderdompelen in een warm bad van Spaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische sentimenten…!

2 thoughts on “Spaanstalige Swing

  1. Algo que siempre me ha parecido curioso es la palabra TANGO que representa estilos musicales bien diferentes en España y en Argentina o Uruguay.
    En el Cono Sur es esa música de puerto (porteña) que suena a bandoneón y nostalgia, cuyo máximo exponente fue Carlos Gardel.
    Por otro lado, Tangos (en plural) en España, es un ritmo (o palo) del Flamenco, que tiene un compás binario y una fuerte inspiración árabe.
    Si os interesa el tema, http://www.youtube.com/watch?v=tlLK6-M6hBE

  2. Een hele bijzondere muziekstijl is de Rumba Catalana, die in de jaren 50 ontstond in de zigeunerwijken van Barcelona. De muziek is afgeleid van de Flamenco rumba, maar heeft ook invloeden van de Cubaanse muziek en rock and roll. De meest bekende exponent van de Rumba Catalana is de groep Gypsy Kings, die in de jaren 80 en 90 internationaal succes hadden. Maar in Spanje zijn groepen als Estopa en Muchachito Bombo Infierno ook tegenwoordig nog erg populair.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *