Street art in Buenos Aires


[frame align=”left”]cof-buenos-aires[/frame]Iedereen die wel eens in Buenos Aires is geweest, weet dat de stad vol staat met graffiti. Vaak kom je de graffiti tegen op plekken waar je dat liever niet zou zien, en gaat het om simpele tags die niets anders dienen dan de drang van de tagger om zijn of haar naam zo veel mogelijk in het straatbeeld te zien voorkomen.

Maar in sommige buurten van Buenos Aires voegt de graffiti ook echt iets toe aan de lokale omgeving en de beleving van de stad.

Grote kleurrijke afbeeldingen zijn dan ook een welkome afwisseling in de massa’s van grauw beton in de stedelijke jungle. Maar verfraaiing van het straatbeeld is niet het enige doel van de ‘street art’. In een interview met Pura Vida TV zegt Cof, één van de meest invloedrijke graffiti artiesten van Argentinië, dat hij mensen in hun dagelijkse leven, en op plekken waar ze het niet verwachten, in contact wil brengen met kunst.

[frame align=”right”]cof&animalitoland[/frame]Met zijn vrolijke cartoon-achtige stijl vol humor tovert hij ongetwijfeld bij veel Porteños een glimlach op het gezicht. Dat is voor Cof ook een van de beweegredenen om zich te uiten via graffiti, zegt hij in hetzelfde interview. Waar volgens Cof bepaalde groepen in de samenleving eerder toegang hebben tot conventionele kunst, door het bezoeken van musea of galerieën, hoopt hij met zijn creaties juist ook kinderen, ouderen of andere voorbijgangers te raken en hun te laten nadenken over wat kunst is.

De kunstwerken van Cof en vele andere artiesten zijn nu ook onder leiding van gidsen te zien in Buenos Aires. De graffiti tours nemen je mee langs de meest uiteenlopende werken van meer dan 50 artiesten en vertellen je de verhalen achter hun creaties. Je ziet de stad vanuit de ogen van een ‘street artist’ en komt op plekken die niet in typische reisgidsen staan beschreven.

De Engelstalige tours kosten 20 USD per persoon en zijn elke dinsdag, donderdag en zaterdag om 14:30. Het is ook mogelijk om een privégids in te huren (Spaans of Engels). Kijk voor meer informatie over de tours op: http://buenosairesstreetart.com/tours

In het onderstaande filmpje kun je het hele interview met Cof bekijken en zie je bovendien hoe hij op speelse wijze een prachtig kunstwerk maakt.

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *