In Galicië wordt heel anders gekookt dan in Extremadura en de Catalaanse specialiteiten die je bij je vakantiehuis aan de Costa Blanca gewend bent te eten verschillen enorm van de Andalusische keuken. Toch zijn er bepaalde overeenkomsten. De bekende tapas, kleine hapjes die oorspronkelijk op een glaasje zoete sherry werden gelegd om de vliegen uit het glas te houden, komen oorsprokenlijk uit Andalusië, de paella uit Valencia en de pinxtos uit Baskenland. Toch zijn deze heerlijkheden in ieder Spaans dorp verkrijgbaar.
Catalaanse specialiteiten
Mar i muntanya (zee en bergen) noemen Catalanen hun keuken, een unieke combinatie van vis en vlees. Wie zou er anders op het idee zijn gekomen om kip en kreeft in één gerecht te combineren (pollo con langosta)? Meer in het binnenland wordt zware kost gegeten met veel wild, zoals koolrolletjes met patrijs (perdices con coles) en rijst met konijn (arròs amb conill). Heel erg catalaans is ook de calçotada, op een open vuur geroosterde lenteuitjes, die met een saus op basis van amandelen, pepers, knoflook, tomaten, azijn en olijfolie wordt geserveerd. En natuurlijk vindt de beroemde crema catalana hier zijn oorsprong.
Vlees met vruchten
Wie vanuit een vakantiehuis Andalusië verkent zal zien dat de Andalusische keuken enorm verschilt van de Catalaanse. De Andalusische keuken heeft veel invloeden van de Moren. Zij brachten recepten mee die op creatieve wijze vlees of vis met vruchten en kruiden combineren. Echt heerlijk is de cordero a la Moruna: langzaam gegaarde lamsschouder met kaneel, rozijnen en amandelen. Ook de koude soep gazpacho komt oorspronkelijk uit Andalusië.
Dit artikel wordt je aangeboden door Charme & Quality, vakantiehuizen met karakter.
One thought on “Tegenpolen in de Spaanse keuken: Andalusië en Catalonië”
Wat een leuk artikel! Eindelijk waardering voor de Spaanse keuken! Bij mij thuis wordt deze overigens ook erg gewaardeerd, en we eten vrijwel altijd Spaans, met een paar basisingredienten maak je heerlijke maaltijden.