Theatervoorstelling ‘El Otro’


CHILEENS GEZELSCHAP TOONT EMOTIONELE OVERLEVINGSTOCHT IN PSYCHIATRISCHE INRICHTING 

Kan tussen de muren van een psychiatrische inrichting de liefde opbloeien en overleven? Met die vraag gingen regisseur Luis Guenel Soto en de acteurs van Teatro Niño Proletario op bezoek bij diverse Chileense ‘gekkenhuizen’.

Eindresultaat? De theatervoorstelling ‘El Otro’ (de ander). De voorstelling is te zien van 22 april tot en met 5 mei 2015 in het kader van het project Get Lost, met als curator Frie Leysen.
Een eerste indruk van die inrichtingen hadden zij na bestudering van het indrukwekkende boek ‘El infarto del Alma’ (het infarct van de ziel) van fotografe Paz Errázuriz: onthutsende beelden van een ellendig bestaan in mensonterende omstandigheden.

In ‘El Otro’ (De Ander) presenteert een bont gezelschap van zeven acteurs een theatrale versie van dat leven, vol schijnbaar ongecontroleerde opwellingen, maar in werkelijkheid volgens een strakke regie. Verwrongen houdingen, gekerm, nerveus gewriemel, koortsachtige, lege of juist bezeten blikken. Maar soms, als een fel licht in de duisternis, de vertroosting van de liefde…
El-otro Guenel, die wordt beschouwd als een van de grootste talenten in de Chileense theaterwereld, lijkt zo een geestverwant van de Belgische Alain Platel. Diens bewegingstaal (‘bastaarddans’, zoals Platel het zelf noemt) is eveneens gebaseerd op de motoriek van psychiatrische patiënten. En net als Platel onderzoekt Guenel het thema van emotioneel overleven in een harde en kille wereld.

 

Foto’s: Paz Errázuriz


Speellijst 2015

22 apr Amsterdam, Frascati
24 apr Utrecht, Stadsschouwburg
28 apr Heerlen, Parkstad Limburg Theaters
30 apr Tilburg, De NWE Vorst
03 mei Den Haag, Theater aan het Spui
05 mei Brugge (België), Cultuurcentrum



El Otro onderdeel van serie GET LOST

Voor de derde maal presenteert curator Frie Leysen met ‘Get Lost’ (voorheen Ervaar Daar Hier Theater) een serie van vier bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s (Indonesië, Iran, Chili en Argentinië) met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. “Ik heb gezocht naar hedendaags theater met een sterke artistieke taal, een voelbare urgentie en een maatschappelijke visie; voorstellingen die ook in een Europese theatercontext relevant blijven”, aldus Leysen. Dit programma is van oktober 2014 tot en met mei 2015 te zien in verschillende steden in Nederland en ook in Brugge, in België. Kijk op www.getlost-theater.nl en volg ons en praat mee op @getlosttheater en facebook.com/getlosttheater

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *