zelf salmorejo maken


[frame align=”left”]
Salmorejo Cordobés

Salmorejo Cordobés

[/frame]Waar veel mensen de verfrissende koude tomatensoep ‘gazpacho’ inmiddels wel eens hebben geproefd, is de variant uit Cordoba een stuk minder bekend. Geheel onterecht, want hij is minstens net zo lekker!

De salmorejo is, doordat er in tegenstelling tot de gazpacho ook brood wordt toegevoegd, wat dikker en vult daarmee ook veel meer dan de gazpacho. De salmorejo is soms zelfs zo dik dat hij ook wel als saus op het brood wordt gebruikt. Vandaag geven we jullie het recept voor de soep, die koud wordt gegeten en nog lekkerder is als hij wordt geserveerd met stukjes gekookt ei en strookjes Serrano ham.

Salmorejo is heel eenvoudig te bereiden. Het enige wat je nodig hebt is een mixer.
Doe al deze ingrediënten tegelijk in de mixer:

  • 1 kilo (zeer) rijpe tomaten
  • 200 gr stokbrood van gisteren
  • 250 ml olijfolie
  • zout en een scheutje balsamico azijn
  • een teentje knoflook

We gebruiken van de tomaat alleen de gepelde pure tomaat. Zorg er dus voor dat je de tomaten goed pelt en alle pitjes verwijdert. Als de salmorejo heel dik is kun je er altijd nog wat water aan toevoegen.

De salmorejo wordt goed koud gegeten, dus zet de kom minimaal 30 minuten in de koelkast voordat je hem op tafel zet. Voeg voor het serveren een scheutje olie, het fijngesneden ei en de strookjes ham toe (zoals op de foto).

¡ Que aproveche!

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *