De Peruaanse Aardappel


[frame align=”left”]la papa [/frame]La papa ofwel de aardappel kent zijn oorsprong in Peru. Al 8.000 jaar geleden werden er aardappels gegeten in Chicla (wijk in Lima, Peru) en verbouwd door de Inca’s. De aardappel werd onder de Inca’s veel geconsumeerd, omdat ze veel zetmeel bevatten en tot op de sneeuwgrens op ongeveer 4.000 meter hoog te verbouwen zijn. Deze voedingsbron werd in 1550 voor het eerst in Europa geïntroduceerd en is inmiddels wereldwijd naast rijst het meest populaire voedsel geworden.

Het woord la papa komt uit het Quechua, de traditionele (nog steeds gesproken door 8-10 miljoen personen) taal van de inheemse bevolking: de Incataal. Het woord dat we zelf gebruiken om aardappelen te frituren, patat, is weer afgeleid van het Spaanse woord patata. Dit Spaanse woord is weer een verbastering van het Haïtiaanse woord batata.

Van de inmiddels 5.000 verschillende soorten aardappelen komen er 3.000 uit Peru! Het woord patat heeft kort samengevat een reis afgelegd van Peru naar Haïti, vervolgens naar Spanje en is inmiddels terecht gekomen in Nederland (oorspronkelijk alleen boven de rivieren). Een gewoon patatje zal nooit meer hetzelfde smaken…

Bekijk hier een Spaanstalig kort filmpje over de Peruaanse aardappel:

 

Hola! Mijn naam is Anna-Maria Verhagen – Bastida Pérez. Ik ben half Nederlands en half Peruaanse. In beide werelden voel ik me ‘thuis’. Na een studie Talen en Culturen van Latijns Amerika aan de Universiteit in Leiden ben ik verliefd geraakt op: Peru, Brazilië, Cuba en alles wat er tussenin ligt. Mijn passies lopen uiteen van salsadansen tot Spaans doceren en cursussen schrijven. Samen met Julio Cesar heb ik een bedrijf MiCuba genaamd en wij organiseren onder andere taal- en cultuurreizen en rondreizen naar Cuba! En via CaféCultura wil ik jullie onderdompelen in een warm bad van Spaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische sentimenten…!

One thought on “De Peruaanse Aardappel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *