Zelf gazpacho maken


De zomer lijkt in Spanje dan eindelijk begonnen te zijn met temperaturen van boven de 25 graden. Bij bijna alle restaurants zie je sinds de warmte zich heeft aangekondigd dan ook gazpacho op menu staan. Deze bekende koude soep is één van de meest verfrissende gerechten van de Spaanse keuken. Wist je dat gazpacho eigenlijk heel simpel is om te bereiden?

Wat hebben we nodig?

Een blender
1 kg rijpe tomaten
1 komkommer
½ groene paprika
1 teentje knoflook
Oud (stok)brood
balsamico azijn
olijfolie
zout

De onderstaande video legt je in heel simpel Spaans precies uit hoe je zelf gazpacho kunt maken. Om het makkelijker te maken doen we er ook een vertaling bij!

We beginnen met het brood. We halen het deeg uit het stokbrood en doen het in een kom. We maken het vervolgens nat met wat water en zetten het apart. Dan snijden we de tomaten door de helft, we snijden het hart er uit en delen ze vervolgens in vieren. We doen de tomaten in de blender en mixen het geheel. Als de blender niet genoeg kracht heeft, snijden we de tomaten in wat kleinere blokjes.

Nu nemen we de komkommer, snijden de punten er af en schillen de komkommer met een schilmesje. We snijden de komkommer in grove stukjes en doen deze in de blender bij de tomaten. We snijden ook de paprika door de helft en vervolgens in grove stukjes, die we ook in de blender doen. Nu voegen we het teentje knoflook toe en daarna het geweekte brood. We doen er ook een snufje zoet bij en de azijn, in ons geval balsamico azijn uit Modena, en een flinke scheut olijfolie. En mixen maar!

We zorgen dat we een grote kom klaar hebben staan en plaatsen er een zeef overheen. We schenken de mix door de zeef in de kom en roeren het door met een pollepel. We checken of de dikte goed is of dat we er iets van water of olie bij moeten doen. We doen de mix in de koelkast en laten hem minstens twee uur staan alvorens hem te serveren.  We dienen de gazpacho uiteindelijk op met verse stukje paprika, komkommer of uit.

Gazpacho is een lekker, gezond en verfrissend gerecht. Eet smakelijk!

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

One thought on “Zelf gazpacho maken

  1. over de gazpacho:

    Wij doen er ook nog een yoghurtje in. Voor de romigheid.
    Maar ‘t hoeft niet natuurlijk!

    Un abrazo desde El Puerto de Santa María

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *