Juan de los muertos op LAFF!


Kunst is sinds mensenheugenis een vorm van expressie die krachtiger kan zijn dan welk wapen dan ook. Ook in Latijns-Amerika zijn verschillende kunstvormen vaak ingezet als tegengeluid tegenover het heersende regime. Als kritiek niet wordt verdragen dan is kunst een krachtig middel om uiting te geven aan je mening. Cultureel activisme kent een rijke geschiedenis in Latijns-Amerika, waarin vele beroemde volkszangers, kritische filmmakers, schrijvers en kunstenaars hun leven geven aan de strijdbare kunst, in de hoop de realiteit te beïnvloeden.

Een van de focusfilms van het LAFF is Juan de los Muertos, een creatieve kritiek op de maatschappij. Vooral in landen waar kritiek op de regering (nog steeds) niet geduld wordt is creativiteit van levensbelang. Deze Cubaanse zombiefilm neemt zowel de nationale cinema als de maatschappij op de hak. Juan de los Muertos deed dit zo goed dat ze een Goya won voor beste Ibero-Amerikaanse film. Op zaterdag 11 mei is producent Alejandro Gonzalez Tomar aanwezig om onder leiding van Hivos met het publiek in discussie te gaan, en doet Hivos een inleiding.

Juan de los Muertos
Regie: Alejandro Brugués
11 mei zaterdag – 20:00 | LHC1 | intro & Q&A
12 mei zondag – 12:30 | LHC1 | Q&A

Lees hier het eerder verschenen artikel Juan of the Dead – Zombies in Havana!

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *