Peruaanse kipragoût – Ají de Gallina


[frame align=”left”]
Peruaanse kipragoût

Peruaanse kipragoût

[/frame]Van kinds af aan al was mijn lievelingsrecept  Ají de Gallina! Mijn moeder maakt dit niet vaak, aangezien het best wat tijd kost om het te maken. En eigenlijk houdt ze ook niet zo van koken, maar soms neemt ze toch de moeite om dit heerlijke Peruaanse recept te maken. Een waar feest voor het hele gezin.

Stapsgewijs zal ik uitleggen hoe je dit gerecht ook thuis kunt voorbereiden. Alleen één minpuntje, in Peru smaakt de ají (oranje paprika) anders dan in Nederland. Hij hoort namelijk pikant te zijn en in Nederland is hij zoet. Dat is het enige verschil. Allereerst de ingrediënten:

2 kippenbouten

1 blokje kippenbouillon

5 ají (oranje zoete paprika)

1,5 ui gesneden in halve ringen

halve ui in fijne stukjes gesneden

5 sneeën brood (in water geweekt)

30 gram knoflook

1 kopje kippenbouillon

ají panca molido (chilipeper)

witte rijst

ijsbergsla

2 hardgekookte eieren

zwarte olijven

In het onderstaande videofilmpje kun je zien hoe dit gerecht wordt klaargemaakt. Eerst kook je de kippenbouten in een grote pan met water (bewaar de bouillon). Liefst zo lang mogelijk (1,5 uur), zodat het vlees lekker mals wordt. Laat het witbrood in water weken, dit gebruik je om de saus te binden met de groenten. Snijd de ají en het ui in grove stukken. Bak deze kort aan in een koekenpan met wat olie, totdat de ui er glazig uitziet. Voeg naar smaak peper en zout toe. In een aparte pan bak je ook even de fijngesneden ui met knoflook aan. Doe daar ook 1 bouillonblokje bij en wat chilipeper. Doe vervolgens alle ingrediënten in de blender. Deze saus giet je vervolgens weer in een wat grotere pan waarbij je de kip en bouillon toevoegt. Laat het op laag vuur rustig opwarmen. Als bijgerecht kun je er witte rijst bij serveren met wat gekookte aardappelen. En als garnering een hardgekookt eitje en wat zwarte olijven. ¡Buen provecho!

 

 

 

Hola! Mijn naam is Anna-Maria Verhagen – Bastida Pérez. Ik ben half Nederlands en half Peruaanse. In beide werelden voel ik me ‘thuis’. Na een studie Talen en Culturen van Latijns Amerika aan de Universiteit in Leiden ben ik verliefd geraakt op: Peru, Brazilië, Cuba en alles wat er tussenin ligt. Mijn passies lopen uiteen van salsadansen tot Spaans doceren en cursussen schrijven. Samen met Julio Cesar heb ik een bedrijf MiCuba genaamd en wij organiseren onder andere taal- en cultuurreizen en rondreizen naar Cuba! En via CaféCultura wil ik jullie onderdompelen in een warm bad van Spaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische sentimenten…!

2 thoughts on “Peruaanse kipragoût – Ají de Gallina

  1. Por lo general, la mayoría de las comidas peruanas son labooriosas pero el resultado es lo que cuenta: risísimas…!

    He visto el video y todo parece muy sencillo. Para ponerle el picante, se puede usar también el “zambal oelek” de la marka Conimex.

    La cocina es toda una aventura y siempre hay que usar tu propia sazón. Gracias por la receta y a la práctica.. muchos éxitos!

  2. Wij hebben Ají de Gallina op voorraad. Wees welkom op onze site.

    AJI DE GALLINA
    INGREDIENTES
    Aji amarillo, pan rallado, leche entera, nata, queso rallado,
    harina de trigo, comino, cebolla, ajo, glutamato monosódico y
    sal.

    PREPARACIÓN
    1.- Cocer 1½ pechuga de gallina o de pollo en 3½ tazas de
    agua con sal.
    2.- Una vez hervido, sacar la pechuga y deshilacharla.
    3.- Poner el agua de la pechuga en otra cacerola limpia y
    agregar el contenido del sobre.
    4.- Llevar a cocción a fuego medio durante 5 minutos
    removiendo constantemente.
    5.- Añadir la pechuga deshilachada y seguir cociendo durante
    3 minutos, hasta que ligue la pasta.
    6.- Servir, acompañado de papas cocidas con huevo duro
    cortado, Agregue queso rallado, pecanas rallada y guarnición
    de arroz blanco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *