2.000 jaar oude bouwwerken en Spaanse rock and roll


Segovia

Segovia

[frame align=”left”] [/frame]Veel mensen die een city trip maken naar Madrid komen de stad tijdens de dagen die ze er door brengen niet uit. Aan de ene kant is dat heel begrijpelijk, want er is zo veel te doen, te zien en te beleven in de Spaanse hoofdstad. Aan de andere kant is het ook erg jammer, want Madrid wordt omringd door prachtige uitgestrekte natuur en op hele korte afstand vind je een aantal hele bijzondere plaatsen die historisch gezien misschien nog wel meer te bieden hebben dan de stad aan de Manzanares.

Op slechts 30 kilometer van het centrum bevindt zich de imposante Sierra de Guadarrama, een ruige bergketen met de grootste graniet concentratie van Europa. Middenin het nationale park ligt Spanje’s grootste en meest belangrijke monument: het 16e eeuwse abdijcomplex El Escorial. En op slechts 30 minuten van El Escorial bevindt zich Segovia; een bijna magische stad van meer dan 2.000 jaar oud waar dankzij Romeinse, Joodse en Christelijke beschavingen een unieke mix van Spaans cultureel erfgoed is ontstaan. Mijn favoriete dagtrip vanuit Madrid is dan ook Segovia, en niet alleen om ‘cordero lechal’ te eten.

Segovia is een waar openlucht museum. In het meer dan tweeduizend jaar oude Segovia zijn monumenten terug te vinden uit alle periodes van de rijke geschiedenis van de stad, van een Romeins aquaduct en Middeleeuwse kastelen tot fantastische 18e eeuwse casonas. In 1985 werd Segovia door UNESCO erkend als werelderfgoed, de stad geldt daarnaast als één van mooist verlichte steden van Spanje.

In de tijd van het Romeinse rijk ontwikkelde de stad zich tot een belangrijk commercieel centrum. De echte pracht en praal die we in het oude centrum terugvinden is echter te danken aan de feit dat Segovia in de Middeleuwen diende als hofstad van het Trastámara Huis, één van de meest invloedrijke koninklijke families van het Middeleeuwse Spanje. Dankzij de belangrijke rol die de stad in de Middeleeuwen op financieel gebied en in de bloeiende textielindustrie speelde, konden de vele Romaanse bouwwerken (geïnspireerd door het dominant aanwezige Romeinse bouwwerk in stad), worden gebouwd.

Het meest in het oog springende monument van Segovia, het befaamde Romeinse aquaduct, is meer dan duizend jaar ouder dan de meeste bouwwerken in het centrum. Dit meesterwerk van de Romeinse bouwkunst is terug te vinden op la Plaza de Azoguejo en dient als entrée naar het oude centrum. Het aquaduct van Segovia werd gebouwd in de eerste eeuw voor Christus en had als doel het water over een afstand van 15 kilometer naar de stad te vervoeren. Het bouwwerk bestaat uit 163 bogen, met het hoogste punt op ruim 29 meter en rust op pilaren gemaakt van blokken graniet, gewonnen in de nabijgelegen Guadarrama bergketen, die op elkaar gestapeld zijn zonder het gebruik van beton of cement. Het aquaduct is het best bewaard gebleven Romeinse monument op het Iberisch Schiereiland.

Tips voor Segovia:

1. Segovia behoort samen met 20 andere Spaanse steden zoals Ávila, Barcelona en Cáceres, tot het netwerk van steden met historische Joodse kwartieren. De organisatie zet zich in voor het behoud van erfgoed op het gebied van urbanisme, architectuur, kunst, cultuur en geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Spanje. Hoewel het grootste gedeelte van de Joodse wijk is verwoest kun je nog steeds enkele typisch Joodse straatjes terugvinden in de stad.

2. De indrukwekkende mix van architectuur maakt dat je in Segovia zowel de mudéjar-stijl als de mozarabische stijl terug kunt vinden. De mudéjar-stijl is een kunststijl waarin moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven, waardoor uitzonderlijke bouwwerken ontstaan.  De mudéjar-stijl komt uitsluitend voor in Spanje en is ontstaan door de eeuwenlange aanwezigheid van de Moren in Spanje.

3. Segovia is in heel Spanje bekend om de uitmuntende gastronomie. De judiones ( witte bonen met chorizo) en de cordero lechal (gebraden lamsbout) zijn meest geliefde gerechten onder de lokale inwoners.

4. Ga een biertje drinken in Bar Santana, één van de bekendste rock café’s van Spanje, waar ze je grote verhalen zullen vertellen over onvergetelijke concerten in de jaren van onder andere Fito y Los Fitipaldis .

Veel plezier!

Hola! Mijn naam is Vincent Giljam, ben 34 jaar en kom uit Rotterdam. De Spaanstalige wereld heeft al sinds de middelbare school een enorme aantrekkingskracht op mij en ik heb door de jaren heen erg veel gezien, geleerd en genoten van landen als Spanje, Costa Rica, Uruguay, Panamá, Argentinië, Guatemala en México. Via Café Cultura deel ik mijn kennis over de Spaanstalige wereld met jullie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *