Gefrituurde bakbanaan is een heerlijk Latijns-Amerikaans bijgerecht. In Colombia wordt het ook wel patacones genoemd en in Venezuela en Cuba tostones. Gebruik voor dit gerecht een groene bakbanaan die niet helemaal rijp is.
Snij de bakbanaan in de breedte in stukken van 2.5 cm dik. Bak de stukken in olie (180 graden) 5 minuten, 2.5 min aan elke kant. Laat ze even afkoelen en uitlekken op keukenpapier en druk ze plat. Ik doe het op een snijplank en druk ze plat (+/- 8 mm) met de onderkant van een glazen meetglas. Je kunt ze ook tussen folie leggen en met de deksel van een pan plat drukken. Haal de platte stukken banaan door zout water (met evt wat geperste knoflook) en bak de stukken nog eens 4 minuten, 2 min per kant. Let op, het zal flink spetteren. Laat ze wederom uitlekken, strooi er wat zout over. Zo gemakkelijk!
In het onderstaande filmpje wordt uigelegd hoe je tostones met een avocado-mango-krab salade kunt maken. Eet smakelijk!