Waarom wij van Uruguay houden


Het bijvoeglijk naamwoord “simpel” wordt maar in weinig gevallen recht gedaan. Maar in werkelijkheid zijn de simpele dingen vaak de beste, zonder tierlantijnen en excentriciteiten, ze vormen de pure waarheid. Zo is het ook bij Uruguay, natuurlijk.

Dit kleine landje, de grote onbekende in Latijns-Amerika, is ‘het land van de maand februari’ op Café Cultura. Niet alleen omdat we momenteel hier zijn en we jullie over de meest interessante gebeurtenissen kunnen informeren, maar ook omdat februari een heel belangrijke maand is hier.
Zo wordt het langste carnaval ter wereld hier gevierd, of tenminste dat is wat men ons hier wil doen geloven…

De slechts 3.5 miljoen ‘Uruguayos’ wonen in een land zonder eigen naam. De Uruguay is namelijk een enorme rivier die stroomt vanuit het zuiden van Brazilië en uitmondt in el Río de la Plata ter hoogte van het zeer pittoreske Colonia del Sacramento. De complete en officiële naam van het land is ‘República Oriental del Uruguay’, wat niet meer wil  zeggen dan de republiek die oostelijk van de rivier Uruguay ligt.

Maar dat betekent niet dat dit land geen eigen identiteit heeft, in tegendeel zelfs. Soms wordt Uruguay een beetje buiten de Latijns-Amerikaanse beschouwing gelaten door de afwezigheid van een inheemse bevolking. Maar deze regio is nooit dichtbevolkt geweest. Niet voor de aankomst van de Spanjaarden, niet erna en ook nu niet. Vruchtbaar is dit land wel, land waar de koeien zo graag grazen en de culturele mix rijkelijk bloeit.

Volgens de officiële census bestaat de bevolking voor ongeveer 4% uit inheemse bevolkingsgroepen en voor 10% uit mensen met een Afrikaanse afkomst. Lekker gemixt dus. Maar deze samenleving werd nog niet zo lang geleden, voornamelijk in de loop van de 19e eeuw, met de grote stroom van Europese immigranten met zo veel verschillende roots gevormd. Spanjaarden, vooral Gallegos, maar ook Canarios en Basken, vormen de basis van de Uruguyaanse samenleving. Ook de Italiaanse invloed, met name uit Genova en Napels, is overduidelijk. Daarnaast lieten ook vele Armeniërs, Joden, Duitsers en Syriërs hier hun stempel achter. Samen maakten ze van dit beloofde land, waar ze hun eigen vaderland voor achterlieten, een nieuwe natie die geen enkele groep direct toebehoort, maar toch van hun allemaal is.

We houden ook van Uruguay vanwege haar landschap dat ons soms doet denken aan Nederland, plat en klein, maar dan dunbevolkt. Zeer groen en met kilometers en kilometers van eindeloze stranden van zacht zand en koud water. Verder het land in vind je ontelbare palmbomen en haciënda’s waar je graag paar dagen wilt verdwalen. Ook dat is Uruguay.

Metropolen zijn er hier weinig. De hoofdstad Montevideo huisvest meer dan de helft van de totale bevolking en is een stad zonder al te veel opvallend grote gebouwen, weinig verkeer en een kilometerslange rambla (promenade) – dé ontmoetingsplek van de Montevideanos. Montevideo is, naast de groenste stad van Latijns-Amerika dankzij de vele bomen die je hier langs de onregelmatige straten vol prachtige huizen vindt, Iber-Amerika’s culturele hoofdstad in 2013.

[frame align=”right”]

 

Colonia de Sacramento

Colonia de Sacramento

[/frame]

De op één na interessantste stad van het land is Colonia del Sacramento, een Latijns-Amerikaanse versie van een sprookjesplaats. Als voormalig militair nederzetting is het stadje strategisch gelegen en ommuurd. Hier vind je een van de mooiste zonsondergangen ter wereld met de Río de la Plata en het enorme Buenos Aires als achtergrond.

We houden ook van Uruguay om haar geur. De geur van smeulend brandhout waarschuwt ons voortdurend dat er weer ergens een vleesbanket klaar staat, het asado, één van de belangrijkste sociale bijeenkomsten. Als vegetariër heb je hier weinig te zoeken. De Uruguyaanse keuken karakteriseert zich door de grote Italiaanse invloed, met als beste voorbeeld de heerlijke rechthoekige pizza’s en de grote variatie aan verse pasta’s.

[frame align=”left”]
Joaquin Torres Garcìa

Joaquin Torres Garcìa

[/frame]

Uruguay is ook een land van bekende artiesten, schrijvers en kunstenaars, maar ook van anonieme grootmeesters die een van de mooiste en fijnste handwerken van Latijns-Amerika produceren. Maar ook de moderne cultuur bloeit hier volop met tradities zoals de murga of de candombe die het oneindige carnaval van ritme voorziet.

We hebben wel duizend redenen om van dit land te houden. Terwijl wij onze mate opdrinken, nemen we afscheid met de boodschap dat we jullie nog tot het einde van de maand zullen informeren over de leukste dingen van dit paisìto. Chau!

Nieuwsgierig geworden naar Uruguay? Lezers van Café Cultura ontvangen nu € 250 korting (per boeking) op een unieke ontdekkingsreis door dit heerlijke landje!

Hola! Soy Lorena, nací en Madrid en 1981 de padres uruguayos y abuelos inmigrantes, y ese ir y venir se debió de quedar en mis venas porque me encanta vivir fuera, enfrentarme a otras realidades y culturas y viajar, viajar mucho. También me gusta mucho comunicar, aprender y enseñar otras realidades y saltar barreras así como ayudar a otros , siendo el idioma una de las más altas pero también de las más fáciles de saltar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *